Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ben Goldacre

Loša znanost

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Marko Kovačić
  • 11/2010.
  • 296 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537056773
  • Cijena: 23.76 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ben Goldacre (1974.) britanski je liječnik i višestruko nagrađivani autor članaka i emisija iz područja znanosti, specijaliziran za razotkrivanje mutnih znanstvenih tvrdnji koje iznose novinari, nerazumljiva vladina izvješća, farmaceutske korporacije, uredi za odnose s javnošću i prevaranti. Od 2003. piše za list Guardian subotnju kolumnu „Loša znanost“, iz koje je nastala i ova knjiga (2008.), bezrezervno osvojivši top-ljestvice najprodavanijih publicističkih izdanja.

Svojim je člancima stekao prestižne britanske nagrade, među njima dvaput nagradu Britanskih autora s područja znanosti, nagradu Kraljevskog statističkog društva za Statističku izvrsnost u novinarstvu, nagradu HealthWatcha, kao i dva počasna doktorata.

Ironičnom kritikom šarlatana, pseudoznanosti i širitelja panike putem medija, osim slave, stekao je i mnoge neprijatelje među onima koji nas unatoč svojoj nekompetentnosti uče medicini i čak je prakticiraju, te drugima koji su se osjetili prozvanima. Stoga se Goldacre često nađe i na sudu, ali ne odustaje.

Knjiga je dosad je prevedena na 14 jezika i objavljena u 18 zemalja.

„Ne možete razumom uvjeriti ljude da se odreknu stavova koje nisu razumom stekli. Ali potkraj ove knjige imat ćete sredstva da potkrijepite - ili barem shvatite - svaki argument koji odlučite iznijeti, bilo da se radi o čudesnim lijekovima, cjepivu protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MPR-u), zloći velikih farmaceuta, mogućnosti da neko određeno povrće spriječi rak, poglupljavanju znanstvenog izvještavanja, sumnjivim zdravstvenim alarmima, zaslugama anegdotalnih dokaza, odnosu tijela i uma, znanosti iracionalnosti, medikalizaciji svakodnevice i još koječemu.

Vidjet ćete dokaze koji stoje iza nekih vrlo popularnih zabluda, ali usput ćete napabirčiti i sve korisno što se ima znati o istraživanju, razinama dokaza, predrasudama, statistici (bez brige), povijesti znanosti, protuznanstvenim pokretima i šarlatanstvu, kao što ćete naići i na neke od nevjerojatnih priča koje nam prirodne znanosti usput mogu ispričati o svijetu.“

Ben Goldacre

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Loša znanost - Ben Goldacre –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –