Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Martin Plimmer Brian King

Više od slučajnosti : Priče o zapanjujućim slučajnostima, o misteriju, ali i logici koja se krije iza njih

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Marko Zoričić
  • 11/2010.
  • 339 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533191478
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Čitav svijet voli slučajnosti. Privlači nas njihova struktura i uređenost - njihova simetrija. Možemo čak postati ovisni o njima i tražiti ih na najnevjerojatnijim mjestima. Što je slučajnost nevjerojatnija, to više uživamo u njoj.

Također, što je slučajnost neobičnija, to je veći osjećaj da ona mora imati neko značenje. Slučajnosti upućuju na to da je na djelu upravljačka Božja ruka koja ublažava zbrku u našim složenim životima. Za mnoge ljude ova vrlo osobna iskustva sa sinkronicitetom, ili slučajnošću punom značaja, graniče s religioznim iskustvom.

Carl Jung nazivao je slučajnosti „djelima stvaranja u vremenu". Savršen potencijal priča i emocionalne katarze, te preobrazbe koje su one iskovale u nekim od njihovih subjekata, to i potvrđuju.

Razlog zbog kojeg reagiramo pozitivno na račun slučajnosti, uvijek spremni da im vjerujemo, iako su često nejasne, jest taj što stvaraju dobre priče. U njima odzvanjaju mitovi i bajke, s njihovim dramatičnim okretima sudbine, spektakularnim događajima iz života i smrti, kao i njihovim brojnim začaranim stvarima i drugim temama: rješenjima križaljki, telefonskim pozivima, ključevima, adresama, brojevima i datumima. Zbog svojega složenog zapleta, imaju obrednu kvalitetu: anamneze, karakterne značajke, san i tijek misli koji se moraju utvrditi i objasniti ispravnim slijedom prije nego li se shvati vrhunac slučajnosti. Prava priča o slučajnosti ima težinu grčke drame; razlika je jedino u tome što je ona i istinita.

Autori ove knjige, bili su itekako svjesni te kvalitete dok su je pisali. Zato nisu ograničavali priče. Ima ih gotovo dvije stotine, a ostatak je razbacan kroz knjigu. Neke su stari klasici koje jednostavno nisu smjeli preskočiti (i koje, poput mita, narastaju prepričavanjem), a mnoge su ovdje iznesene po prvi put.

U ovu su knjigu uključili sretne i nesretne, smiješne i tužne, nasilne i romantične priče. Osim ponovnog preispitivanja nekoliko klasičnih priča poput proroštva o Titanicu te sličnosti između Lincolna i Kennedyja, naporno su radili kako bi pronašli zanimljive priče.

Zato poručuju: „Uživajte u knjizi! Trebate, jer dijelimo zajednički interes za slučajnosti. Možda ćemo se i sudariti jednog dana.“

Od magije i religije do kvantne mehanike, elementarnih čestica i zakona vjerojatnosti „Više od slučajnosti“, na primjeru više od 250 nevjerojatnih priča, istražuje fenomene poput sreće, vjerojatnosti i slučajnosti…

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –