Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dragutin Šmalcelj

Dijamantni put tibetanskog umijeća iscjeljivanja

  • Nakladnik: CID - Nova
  • 11/2010.
  • 344 str., meki uvez
  • ISBN 9789533110073
  • Cijena: 17.52 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga „Dijamantni put“ sadrži komentare autentičnih medicinskih tekstova pod naslovom r'Gyud-b'Zhi (četiri medicinske tantre), na kojima se temelji tibetanska medicinska znanost stara preko dvije tisuće godina. Tijekom dugog vremena, kroz usmenu predaju generacijama skupljanih iskustava, razvio se medicinski sustav specifične vještine dijagnostike i terapijskih metoda, gotovo potpuno nepoznat svijetu van drevnog Tibeta.

Ovaj sustav oplemenjen je dubokim uvidima budhizma u ljudsku prirodu uma i konačnom spoznajom o primarnim uzrocima nastajanja bolesti, čime se bavi i autor u ovoj knjizi. Iz mudrosti produbljenog razumijevanja ove prirode izrasle su dijagnostika i terapija u zavisnosti od trenutnog uzroka koji je izazvao poremećaj.

U knjizi su opisane i osnovne vježbe mentalne joge na relaciji um-tijelo, prehrane i ponašanja što pripomaže u očuvanju dobrog zdravlja i produljenju života. Objašnjen je odnos između stvorenih uzroka, uvjeta i nastalih posljedica kroz tri opisane faze: metafiziku začeća, život te vanjske i unutarnje znakove u procesu umiranja.

Jedna od glavnih poruka ove knjige je da ako ne iscjeljujemo ili pročišćavamo naš um, bolesti i problemi bit će uvijek tu u nama, neodvojivi poput sjenke i rađat će uvijek iznova patnju. Zato je knjiga i priručnik koji će se pokazati vrijednim u svakodnevnom životu današnjeg čovjeka umornog od potrage za srećom u prašumi globalizacije.

***

Dragutin Šmalcelj-Upasaka Lobsang Norbu, osnivač i predsjednik Hrvatskog budističkog društva Padmasana, rođen je i školovao se u Zagrebu gdje je pohađao gimnaziju i studij ekonomije. Vrlo je rano počeo putovati svijetom, često opasno i mukotrpno, po zemljama Sjeverne, Istočne i Centralne Afrike te po azijskim zemljama, sve do Sri Lanke i Tibeta, upoznajući različite narode, kulture i svjetonazore.

1981. godine, najednom od svojih ranijih putovanja, susreće u Dharamsali na obroncima indijskih Himalaja Njegovu Svetost XIV. Dalaj-lamu. To je susret koji će odrediti njegov dalji život. 1989. godine vraća se u Indiju kako bi 1990. godine svoje budističke studije započeo u "Library of Tibetan Works and Archives" u Dharamsali.

Poslije tri godine uvodnih studija u klasi tibetanskih učitelja Geshe Dawa-e i Geshe Sonam Rinchen-a i privatnog studija tibetanskog jezika u samostanu Namgyal Njegove Svetosti Dalaj-lame, a u vrijeme dok je opat samostana bio Geshe Wangyal, Dragutin Šmalcelj ponovno susreće Nj. Sv. Dalaj-lamu i dobiva od njega osobnu instrukciju i savjet. Preporuka Nj. Sv. Dalaj-lame otvara mu vrata studija budističke filozofije u "Institute of Buddhist Dialectics", u ustanovi u kojoj studiraju samo tibetanski redovnici i tek ponekad neki strani student koji ispuni sve uvjete za upis na dijalektiku.

Dragutin Šmalcelj član je međunarodnog budističkog savjeta sa sjedištem u Bodh-Gaya-i u Indiji. Osnivač je, duhovni instruktor i predsjednik Hrvatskog budhističkog društva Padmasana u Zagrebu, utemeljenog 2001. godine uz blagoslov H. H. 14. Dalai Lame. Zalaže se za suradnju među budističkim tradicijama te je zagovornik međureligijskog dijaloga i međusobnog vjerskog uvažavanja te rješavanja sporova na miran način.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –