Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Franz Kafka

Proces ; Preobrazba

  • Nakladnik: Lektira
  • Prijevod: Zlatko Crnković
  • 06/2010.
  • 286 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537680015
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Franz Kafka rođenje 1883. godine u Pragu, u obitelji njemačkih Židova koji su od pamtivijeka živjeli u Češkoj. Otac mu je bio trgovac koji je stekao priličan imutak zahvaljujući gotovo isključivo svojoj tjelesnoj i duševnoj snazi, marljivosti i štedljivosti. Majka mu je bila rođena Loewy, iz obitelji sklone sanjarenju, mudrovanju i čudaštvu.

Otac mu je bio despotske naravi i zarana je u nježnom, mršavom i visokom dječaku izazvao snažan kompleks manje vrijednosti, što je sudbonosno djelovalo na stvaranje ljudske i umjetničke ličnosti Franza Kafke. U želji da se oslobodi pritiska obitelji, Kafka je neprestano težio ženidbi i braku - bio je više puta zaručen, ali se nikad nije oženio.

Poznata je njegova ljubav prema češkoj spisateljici Mileni Jesenskoj iz koje su se rodila "Pisma Mileni", koja slobodno možemo ubrojiti među najljepša i najdirljivija ljubavna pisma u novijoj svjetskoj književnosti. Shrvan teškom bolešću (tuberkuloza je u ono doba bila gotovo neizlječiva), umire 1924. u sanatoriju kraj Beča, u 41. godini života.


Iako je moderna književnost nezamisliva bez Kafke, zacijelo najzagonetnijeg pisca 20. stoljeća, ne može ga se svrstati ni u koju književnu školu niti se može vezati za neki određeni pravac. Ipak, izvršio je snažan utjecaj na mnoge velike europske pisce, primjerice na Alberta Camusa i Samuela Becketta.

Uz izvrstan prijevod i predgovor Zlatka Crnkovića, ovo izdanje sadrži i metodički pristup romanu "Proces" i pripovijetki "Preobrazba".


***

Ah - reče miš. - Svijet mi svaki dan postaje sve tješnji. Isprva je bio toliko prostran da sam se bojao, pa sam trčao dalje i bio sretan što napokon u daljini slijeva i zdesna vidim zidove, ali ti dugi zidovi toliko se brzo približavaju jedan drugome da sam već u posljednjoj prostoriji, a,ondje u kutu stoji zamka u koju ću uletjeti.

Trebaš samo promijeniti smjer u kojem trčiš - reče mačka i... pozdere ga.

Franz Kafka

Franz Kafka smatra se ključnom figurom svjetske književnosti 20. stoljeća. Rođen je 3. srpnja 1883. godine u Pragu, u obitelji dobrostojećih njemačkih Židova. Tijekom života objavio je niz kraćih i duljih pripovijetki, poput "Preobražaja" (1915.), i romane "Proces" (1925.), "Dvorac" (1926.) i "Amerika" (1927.). Kafkina djela prikazuju sivu i banalnu svakodnevnicu kao enigmatsku i alogičnu zbilju ispunjenu strepnjom, u kojoj su likovi, pritisnuti osjećajem krivice i zbunjenosti, neprestance izloženi prijetnji birokratskih sila kojima ne mogu dokučiti izvor ni motiv.

Onemoćao zbog pogoršanja tuberkuloze grla, koja je u ono doba bila teško izlječiva, preminuo je 3. lipnja 1924. godine u sanatoriju Kierling kraj Beča, u 41. godini života.


Kafka je pisao na njemačkom jeziku, a njegov nezamjenjivi i vizionarski književni opus ubraja se u vrhunce moderne književnosti. Utjecao je na niz svjetskih i europskih pisaca, poput Jorgea Luisa Borgesa, Alberta Camusa, Samuela Becketta, ali i Jonathana Franzena i Lászla Krasznahorkaija. O važnosti ovog autora možda najbolje govore svima znani epiteti kafkijanski i kafkaeskno koji opisuju tjeskobu, apsurd življenja i otuđenje modernog čovjeka.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –