Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hanif Kureishi

Imam ti nešto reći

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Borivoj Radaković
  • 11/2010.
  • 348 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533041971
  • Cijena: 30.53 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Glavni lik i pripovjedač najnovijeg romana Hanifa Kureishija jest frojdovski psihoanalitičar Jamal Khan kojeg promatramo od vremena njegove mladosti do danas. Ukratko, Jamal se u mladosti, sedamdesetih godina, igrao ljevičarske politike, pa je s dvojicom svojih prijatelja vršio pritisak na jednog tvorničara koji je istodobno i otac njegove najveće ljubavi, prelijepe Ajite. Čovjek potom umire. Ajita i njegovi prijatelji nestaju iz Jamalova života, ali trideset godina poslije on neočekivano sreće Ajitu i s njom mu se ponovno javlja sva zatomljena krivnja zbog ubojstva...

 
Po ocjeni mnogih kritičara Hanif Kureishi se romanom "Imam ti nešto reći" vratio onom istom naponu što ga je imao u svom prvom romanu "Buddha iz predgrađa". Mnoštvo likova, a naročito sporednih koji su uvijek davali specifičnu živost u njegovim romanima - Indijci, Pakistanci i Englezi ponovno predstavljaju njegov glavni personal.

To će najpreciznije ilustrirati jedna Kureishijeva/Jamalova rečenica: "Pakiće su uvijek smatrali društveno neprilagođenima, loše odjevenima, luđački religioznima i potlačenima, a onda se pokazalo koliko same manjine - ili bilo koji drugi autsajderi - s pravim marketingom mogu postati šminkerske i pomodarske kad se uspinju društvenom hijerarhijom."

Probleme kontrakulture i intelektualnog ljevičarenja sedamdesetih, tačerizam osamdesetih, uspon islamskog fundamentalizma, nesmiljenost liberalizma i sjaj i bijedu Blairova projekta "cool Britania" Kureishi redovito ilustrira i neočekivanim kombinacijama. Njegovo je pismo izrazito utemeljeno na čvrstoj zapadnjačkoj edukaciji, a tematski nije usmjereno na sudare već na suživot u kolopletu civilizacijskih spojeva.

 
***

Hanif Kureishi
je rođen u Kentu 1954. godine u oca Indijca i majke Engleskinje. Gotovo sve Kureishijeve knjige prevedene su u Hrvatskoj, uključujući "Buddhu iz predgrađa", "Intimu", "Ponoć cijeli dan".

Hanif Kureishi (1954., Bromley) britanski je pisac i filmaš koji se u svojoj dugoj karijeri podjednako uspješno bavio kazalištem, filmom i književnošću. Poznat je kao dramatičar i esejist, scenarist i redatelj, a možda ponajviše kao pisac kratkih priča i romana. Kao sin majke Engleskinje i oca Indijca, Kureishi je od malih nogu bio svjestan razlika koje su ga smjestile na društvenu marginu. Upravo će ta perspektiva nevoljkog outsidera oblikovati teme njegovih djela, koja se uglavnom bave rasom, nacionalizmom, imigracijom i seksualnošću. Njegov roman "Buddha iz predgrađa" (1990.) nagrađen je uglednom Nagradom Whitbread za najbolji prvi roman i prema njemu je snimljena hvaljena BBC-jeva serija čini soundtrack potpisuje David Bowie. Njegov treći roman, "Intima" (Intimacy) iz 1998. također adaptiran u film, kao i kontroverzna kratka priča "Moj sin fanatik" (My Son the Fanatic).

Četvti roman "Gabrielov dar" objavio je 2001., a nakon toga objavio je romane "Tijelo" (2003.), "Imam ti nešto reći" (2008.), "Posljednja riječ" (2014.), "Ništa" (2017.) te zbirku eseja "Što se dogodilo?" (What Happened?).

U Hrvatskoj su objavljeni njegovi naslovi: "Buddha iz predgrađa" (1998., Meandar i novo izdanje 2019. V.B.Z.), "Ponoć cijeli dan" (2000., Celeber), "Gabrielov dar" (2001., Celeber), "Tijelo i sedam priča" (2004., Celeber), "Imam ti nešto reći" (2010., V.B.Z.), "Dok mu osluškujem srce" (2011., V.B.Z.), "Intima" (1999., Celeber i novo izdanje 2013. V.B.Z.), "Posljednja riječ" (2017., V.B.Z.) i "Ništa" (2019., V.B.Z.). Kureishi danas živi u zapadnom Londonu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –