Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Muharem Bazdulj

Sjetva soli

  • Nakladnik: EPH Media
  • Nakladnik: Novi Liber
  • 01/2011.
  • 164 str.,
  • ISBN 9789533002194
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon dvadeset godina glavni lik romana dolazi u Sarajevo, grad svoje mladosti, kako bi prisustvovao pogrebu nekadašnjeg školskog kolege. No, nema tu puno mjesta za sentimente jer kad susretne novinara Muharema Bazdulja (!) njihovo će druženje prerasti u istraživanje slučaja "fašističkog rođendana", afere koja je osamdesetih potresla tadašnje društvo i medije.

Što je medijski konstrukt, a što istina, dakako, neće biti do kraja razjašnjeno ni nakon ovog romana u kojemu pisac Muharem Bazdulj iskazuje najbolje odlike svog pripovijedanja - sažetost fabule, majstorstvo intimne atmosfere i odlično snalaženje u književnim referencama i citatima.


"Glavni odnosi među malobrojnim likovima koji se trude biti uspostavljeni na odisejevskom sijanju soli, odnosno glumljenju ludila/zaborava, ne zamaraju se opisima duhovnih stanja protagonista i njihovim dilemama, već se autor zadržava samo na površinskom, distanciranom prikazivanju čistih oblika susreta s prošlošću. l u tom smislu je nemoguće govoriti o karakterizaciji likova.

Na nekim dijelovima 'Sjetve soli' kao da se prožimaju različiti vidovi pripovjedačeva 'ja'. Pokušavajući se prisjetiti samoga sebe s kraja osamdesetih prošloga stoljeća, ono se listanjem novina, tragajući za vjerodostojnim recepcijskim podatcima o problematičnom tulumu, pokazuje kao sasvim različito od ovo trenutnog 'ja'.

Upravo to 'ja' iz davne prošlosti sadržano u trenutnom 'ja' koje se suočava sa životnim dilemama, prihvaća istinu sadržanu u činjenici da se jedino mijenjaju okolnosti u kojima netko živi dok bit ili ostaje nepoznata ili je se samomu sebi ne želi priznati."

( iz kritike Helene Sablić Tomić )

Muharem Bazdulj (Travnik, 1977.) pisac je, novinar i prevoditelj. Objavio je petnaestak knjiga proze i esejistike među kojima su zbirke priča "Druga knjiga" (2000.), "Čarolija" (2008.) i "Jeres nominalizma" (2014.) te romane "Sjetva soli" (2010.) i "April na Vlašiću" (2011.). Za "Drugu knjigu" dobio je nagradu Soros fondacije za najbolju knjigu priča u Bosni i Hercegovini. Knjige su mu prevedene na engleski, njemački i poljski, a pojedine priče i eseji na još petnaestak jezika.

Radi kao novinar za beogradski tjednik Vreme te je redoviti kolumnist sarajevskog Oslobođenja i beogradske Politike. Godine 2013. dobio je nagradu Društva novinara BiH za najboljeg novinara u kategoriji tiskanih medija, a 2014. nagradu Stanislav Staša Marinković beogradskog dnevnika Danas za istraživačko novinarstvo i novinarsku hrabrost kao i nagradu Bogdan Tirnanić Udruženja novinara Srbije za najbolji komentar. Također prevodi s engleskog jezika, a između ostalog preveo je knjigu izabranih pjesama Williama Butlera Yeatsa i biografsku knjigu Marka Thompsona o Danilu Kišu "Izvod iz knjige rođenih". Živi u Beogradu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –