Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mate Babić

Ekonomija : Uvod u analizu i politiku : 2. dorađeno izdanje

  • Nakladnik: Znanje
  • 02/2011.
  • 648 str., meki uvez
  • ISBN 9789533241463
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Svako novo izdanje knjige prigoda je da se isprave uočene pogreške, da se knjiga osuvremeni i pojednostavi. Zato nema niti jednog poglavlja koje nije dorađeno. U ovom je izdanju dodan još jedan dio koji daje pregled stanja ekonomske teorije početkom XXI. stoljeća.

Kao i kod prvog izdanja, autoru je bila želja napisati jednostavan i što potpuniji udžbenik ekonomije za svakoga, ali opet respektirati barem elementarne zahtjeve suvremene ekonomske analize.

 
Knjiga je podijeljena na četiri dijela: Mikroekonomiju, Makroekonomiju, Međunarodnu ekonomiju i Suvremene ekonomske teorije i rasprave.

Uvodni dio donosi pojmove ekonomije, ekonomske analize, ekonomske politike i način izgradnje ekonomskih modela, kao temeljnog alata moderne ekonomske analize i korištenja ekonomskih modela u analitičkoj pripremi mjera ekonomske politike.

Nakon toga slijede osnove mikroekonomske analize, koja je temelj za svaku ekonomsku analizu, zatim je obrađena makroekonomska analiza, i to tako da se najprije daje pregled funkcioniranja narodne privrede s pomoću društvenih računa, da bi se vidjelo mjesto svakog agregata i svake vrste ekonomske politike u sustavu narodne privrede i da se preciznije definiraju svi makroekonomski agregati.

Na temelju toga radi se polazni makroekonomski model kojim se određuje ravnotežna razina cijena i zaposlenosti u narodnoj privredi i adaptira ga se pretpostavkama pojedinih ekonomskih škola, prije svega kevnesijanske i monetarističke. Time je stvorena pretpostavka za analizu ekonomske politike.

Dugoročne aspekte makroekonomske analize i politike Babić obrađuje u posebnom poglavlju, a analitičku aparaturu mikroekonomije i makroekonomije zatim primijenjuje u dijelu koji je posvećen međunarodnoj ekonomiji.

Na kraju, autor daje pregled stanja ekonomske teorije na početku novog stoljeća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –