Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jonathan Atiken

Nazarbajev i stvaranje Kazahstana

  • Nakladnik: Izvori
  • Prijevod: Nada Vučinić, Milena Gradiška
  • 06/2011.
  • 312 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532033632
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Jedna od zanimljivijih političkih biografija današnjice. Od siromašnog nomadskog djeteta do člana sovjetskog Politbiroa bliskog Gorbačovu i kasnije Jeljcinu, te do razdoblja u kojem kao predsjednik vodi izgradnju naftom bogatog Kazahstana, priča o Nazarbajevu povijesno je putovanje kroz posljednje godine SSSR-a i prve godine samostalnog Kazahstana.

Do 1991. godine Kazahstan nije bio samostalna država već republika u sklopu SSSR-a. Ta golema zemlja, veća od cijele Zapadne Europe, stoljećima je bila meta surovih osvajača iz susjedstva, Rusa i Kineza. Nazarbajev, mladi kazaški nacionalist u početku svoje karijere bio je buntovni funkcionar Komunističke partije koji je, zahvaljujući svojoj otvorenosti, napredovao do Politbiroa u vrijeme Mihaila Gorbačova, a zatim do partnerstva s Borisom Jeljcinom. Život Nursultana Nazarbajeva, već nekoliko desetljeća predsjednika jedne od najbogatijih i strateški najvažnijih zemalja svijeta, može se opisati i kao nepredvidivo i dramatično povijesno putovanje.

Aitkenova biografija Nazarbajeva živopisni je prikaz i glavnog lika i njegove zemlje. U njoj su zabilježene i Nazarbajevljeve pogreške kao i njegovi uspjesi, isprepliću se politički, osobni i povijesni događaji. Temeljeći svoju knjigu na brojnim intervjuima s glavnim sudionicima toga doba, Aitken otkriva novu uzbudljivu priču o raspadu Sovjetskog Saveza u kojem je Nazarbajev odigrao ključnu ulogu. U knjizi je i prikazano kako je Nazarbajev proveo nuklearno razoružavanje zemlje, koja je posjedovala četvrti po veličini arsenal nuklearnog oružja na svijetu, te i zašto Kazahstan ima najuspješniju trgovinu od svih zemalja Srednje Azije koje su bile pod sovjetskom vlašću.


***

Jonathan Aitken, bivši zastupnik u Parlamentu i ministar britanske vlade, napisao je dvanaest knjiga, uključujući i biografiju predsjednika Richarda Nixona za koju je dobio nagradu. Njegova najnovija djela su "Ponos i krivokletstvo"; "Zobena kašica i strast"; "Charles W Colson: Život iskupljenja"; "Junaci i suvremenici" te "John Newton: Od nemilosti do Božje milosti".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –