Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Željka Matijašević

Uvod u psihoanalizu : Edip, Hamlet, Jekyll/Hyde

  • Nakladnik: Leykam international
  • 10/2011.
  • 308 str., meki uvez
  • ISBN 9789537534738
  • Cijena: 16.99 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga je zamišljena kao uvod u psihoanalitičku književnu kritiku preko analiza djela autora kojima je posvećeno najviše psihoanalitičkih interpretacija. Sadržava pet detaljnih analiza sljedećih djela: "Kralja Edipa" i "Edipa na Kolonu"; "Hamleta"; "Ukradenog pisma"; "Zločina i kazne" te "Dr Jekylla i g. Hydea". Svako pojedino poglavlje sadržava pregled psihoanalitičkih tumačenja navedenih djela, počevši od Freuda do suvremenih psihoanalitičkih teorija.

Primjerice, analiza "Hamleta" W. Shakespearea započinje će Freudovim i Jonesovim osvrtima, usredotočenima na problem Edipova kompleksa. Pregled psihoanalitičkih tumačenja Hamleta zaključuje se radovima psihoanalitičkih feministica J. Mitchell i J. Rose koje naglašavaju problem pretjerane afektivne investicije u ženske likove (Gertruda) ili neželjene projekcije (Ofelija).

Smisao ovog djela počiva u namjeri da se tumačenjem reprezentativnih književnih djela ujedno iščitavaju izraziti teorijski pomaci, kao i obrati unutar psihoanalize što psihoanalitičku kritiku danas upravo čini izrazito značajnom budući da je njezino suvremeno obilježje rezultat podjednako historizacije kao i uvođenja kulturne relativnosti u psihoanalitičke kategorije.

Željka Matijašević (rođena je 1968. u Zagrebu. Završila je XV. gimnaziju, diplomirala je komparativnu književnost i francuski jezik i književnost na Filozof-skom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala i doktorirala na Sveučilištu Cambridge (Trinity College) s tezom o odnosu lakanovske psihoanalize i filozofije. Zaposlena je na Odsjeku za komparativnu književnost kao redovita profesorica. Temeljni joj je znanstveni interes teorijska i primijenjena psihoanaliza.

Autorica je pet znanstvenih knjiga: "Lacan: Ustrajnost dijalektike" (Zagreb: HFD, 2005), "Strukturiranje nesvjesnog: Freud i Lacan" (Zagreb: AGM, 2006), "Uvod u psihoanalizu: Edip, Hamlet, Jekyll/Hyde" (Zagreb: Leykam, 2011), "Stoljeće krhkog sebstva: Psihoanaliza, društvo, kultura" (Zagreb: Disput, 2016) te "Drama, drama" (Zagreb: Disput, 2020). Također je napisala književno djelo "Crna limfa/Zeleno srce: Alternativni leksikon duše" (Zagreb: Durieux, 2017). Članica je La Fondation Européenne pour la Psychanalyse i Hrvatskog društva pisaca.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –