Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lora Tomaš Marijana Janjić

Popodnevni pljuskovi

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 12/2011.
  • 360 str., meki uvez
  • ISBN 9789533043500
  • Cijena: 23.76 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Popodnevni pljuskovi" plod su temeljitog i dugotrajnog istraživanja i prebiranja po svim dostupnim suvremenim indijskim ženskim tekstovima. U izvrsnom prijevodu s engleskog, hindskog i urdskog, ova knjiga predstavlja jednu, nama drugačiju, Indiju izvrćući ukorijenjene predrasude i mitove, potonje iznova ispisujući, dok opet počiva duboko uronjena u tu istu tradiciju i naslijeđe iz kojih je ponikla. Nezaobilazno štivo za upoznavanje sa složenim kulturalnim i simboličkim sustavima moderne Indije kroz njezin živopisni ženski književni rijek. (dr. sc. Goran Kardaš)

Moćan glas pedesetak indijskih spisateljica progovorio je prvi put na hrvatskom svojim pjesmama i pripovijetkama. Svečanost za sve koje zanima što se to dešava na Potkontinentu, ili pak, kakve su sudbine onih s Potkontinenta koje su se otisnule u svijet. Ima tu i tradicije, ali ponajviše one suočene s novim vremenom i svijetom. Sve pršti od monsunskih uzbuđenja, plavih lopoča, lica umivenih ovim vremenom i pripadnošću svome i onome zajedničkome svijetu današnjice. (prof. dr. sc. Zdravka Matišić)

Lora Tomaš diplomirala je indologiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na Centralnom europskom sveučilištu u Budimpešti magistrirala je rodne studije. Suuredila je i suprevela dvije antologije suvremene indijske kratke proze i poezije – "Popodnevni pljuskovi: Izbor iz indijskoga ženskog pisanja" (V.B.Z., 2011.) i "Lotosi od neona: Indijski autori o gradovima i drugim ljubavima" (Studio TiM & Indijski kulturni centar, 2017.).

Rana verzija njezina prvog romana, "Slani mrak", ušla je u finale V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2019., a kasnije mu je pridodana i kratka priča "Prozor s pogledom", odabrana za finale natječaja Festivala europske kratke priče 2018.

Nekoliko je godina provela u južnoj Aziji pišući reportaže i književnu kritiku za tamošnje publikacije, sad se u Zagrebu bavi književnim prevođenjem i podučavanjem jezika. Piše književnu kritiku i reportaže za portal Moderna vremena.

Marijana Janjić diplomirala je indologiju i kroatistiku, a trenutačno završava doktorski rad pri Sveučilištu u Zadru s temom iz indijske sociolingvistike. Provela je dvije godine kao stipendistica indijske vlade u Indiji učeći hindski i teluški jezik. Suurednica je i suprevoditeljica izbora iz indijskoga suvremenog ženskog pisanja "Popodnevni pljuskovi" (V. B. Z., 2011.). Urednica je, prevoditeljica ili suautorica nekoliko publikacija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –