Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Branko Šoemen

Češki sanjar: Václav Havel : Od disidenta do prezidenta

  • Nakladnik: Profil
  • 04/2012.
  • 286 str., meki uvez
  • ISBN 9789533194394
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Václav Havel bio je jedan od ključnih ljudi Baršunaste revolucije, kojom je na miran način srušen komunistički režim u Čehoslovačkoj. Nakon što je 1977. potpisao "Povelju 77", nesumnjivo najvažniji čehoslovački antikomunistički dokument, Havel je postao najistaknutiji čehoslovački disident, ali i vođa antikomunističkog pokreta, odnosno nenasilne borbe koja je završena u prosincu 1989. njegovim izborom za Čehoslovačkog predsjednika.

No Václav Havel nije bio samo političar; Havel je bio i jedan od najznačajnijih čeških intelektualaca 20. stoljeća, pjesnik, dramaturg, esejist...Napisao je više od 20 drama, desetak knjiga eseja te nekoliko zbirki pjesama, od čega je velik dio preveden.

Upravo tog Havela - intelektualca - prikazuje Branko Šömen, autor i knjige "Baršunasti snovi", vjerojatno prva knjiga pisana o Václavu Havelu kao dramaturgu, disidentu i humanistu, a tek onda kao političaru.

Uz intelektualnu biografiju Václava Havela, pisana u obliku niza crtica o Havelovim aktivnostima i njegovom "umjetničkom otporu" komunističkom režimu u Čehoslovačkoj, Šömenova knjiga nudi i vrijedan panoramski uvid u čehoslovačka kulturna zbivanja i njenu intelektualnu scenu u razdoblju od Praškog proljeća do Baršunaste revolucije. Ona je još jedan vrijedan svjedok tvrdnji da je Havel bio češka politička veličina upravo zbog toga što nije bio političar.

Vaclav Havel ni u jednom trenutku nije mirovao, htio je obavljati političke dužnosti, pisati prozu i drame, posjećivati brojne manifestacije, kazališne predstave, prisustvovao je otvaranjima izložbi svojih prijatelja, a na druženja su ga pozivali intelektualci, sveučilišni profesori, filozofi, svećenici te vodeći političari. I uvijek je našao vremena za njih, za piće i neobvezan razgovor. Znao je slušati ljude, a najviše od svega volio je putovati, bio je u svim krajevima svijeta, radoznao poput djeteta kojem su se na kraju ispunili nedostižni snovi...

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –