Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jacques Bergier Louis Pauwels

Jutro čarobnjaka : Uvod u fantastični realizam

  • Nakladnik: Eneagram, zadruga za izdavaštvo
  • Prijevod: Nataša Šprljan
  • 10/2012.
  • 606 str., meki uvez
  • ISBN 9789537864088
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Jutro čarobnjaka – Uvod u fantastični relalizam kultna je knjiga '60-tih godina prošlog stoljeća. Prva je otvorila teme nestalih i mitskih civilizacija, Maya, Inka, Atlantide, Tule... Navijestila je interplanetarne letove, probuđenje ljudske svijesti, nove dimenzije psihe, telepatiju, teleportaciju, telekinezu; modernog nadčovjeka četvrte dimenzije. To je sinteza brojnih teorija, vjerovanja, iskustava koja otvaraju vrata prema novoj dimenziji razumijevanja našeg svijeta i univerzuma.

Prvi je dio posvećen alkemiji i njezinom odnosu sa suvremenom znanošću i tehnologijama, a drugi ezoteriji, preciznije okultnoj pozadini nacističkih ideologa, gdje se ispituju korijeni i narav zla u svijetu. Treći dio bavi se idejom nadčovjeka, s naglaskom na genijalnim pojedincima koje autori nazivaju ''mutanti'', koji su na ovaj ili onaj način bili ispred ili izvan svoga vremena, a autori tu ističu i Ruđera Boškovića. Knjiga je imala presudnu ulogu u pokretanju i postavljanju tema koje će preplaviti zapadnu kulturnu scenu u drugoj polovini 20. stoljeća, a koje su do danas ostale "na rubu znanosti".

Predstavljene su i teme granica ljudskoga uma i granica svemira, pitanja naravi materije, percepcije i svijesti, tzv. parapsihološke teme povezane uz vojno psihološka i obavještajna eksperimentiranja, telepatiju, telekinezu, prekogniciju, alkemiju i transmutaciju. Bavi se temamama istraživanja svemira, međuzvjezdanih letova, postojanja izvanzemaljskih inteligencija, podrijetla drevnih civilizacija. Najzad, otvora i pitanje svrhe i cilja svemirske evolucije u smjeru postanka "nadčovjeka" i otkrivenih psiholoških moći ljudskoga mozga.

Tako je, osim kultnog časopisa "Planete" tijekom 60-tih i 70-ih godina, Bergier potaknuo, okupio i pokrenuo neizmjernu produkcije SF literature, a edicija kojoj je bio na čelu obuhvaćala je tisuće naslova, uključivši i najistaknutija imena poput Arthura C. Clarka i Mircea Eliade, zaključno s Bergierovom "Enciklopedijom neobjašnjivog", i antologijama SF-a u kojima je i sam bio zastupljen, ili ih je uređivao.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –