Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Roman Simić

Nahrani me

  • Nakladnik: Profil
  • 10/2012.
  • 157 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533131283
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Cijeli novi svemir nastaje rođenjem djeteta, ali i strah, i strepnja, i neizvjesnost. Na sličan način kao i u nagrađenoj knjizi "U što se zaljubljujemo", Roman Simić Bodrožić i u ovoj priče povezuje jednim pitanjem, niti koja svoj početak i kraj nalazi u roditeljstvu. Junaci ovih priča svijet mjere koracima djece, majki i očeva, svojim nesporazumima i ljubavima, svime što itekako dobro poznajemo. I kao obično kod Simića Bodrožića, sve je to stvar srca.

Još jednom, centar je autorova interesa čovjek, ali ako je to u prethodnoj knjizi bilo zaljubljeno dvoje, sada ih je troje: jer svijet se mijenja kada u njega uđe dijete. U knjizi "Nahrani me" Roman Simić Bodrožić pokazuje se kao vrstan "chef" koji dotjeranim rečenicama sljubljuje prošlost i sadašnjost, muškarce i žene, neobične razglednice i tužne lisice, uspomene koje tonu i vodu u čamcu umjesto oko njega. Sljubljuje zatim ljubomoru, prijateljstvo i mitske priče, udaljene otoke i vlastite tužne demone. Naprosto sve što uzmete s jelovnika ovdje je odlično. Čitajući ove priče, imao sam dojam da sam bolji čovjek nego što jesam.

Zoran Ferić


I ova knjiga potvrđuje veliko pripovedačko umeće svoga autora. U pričama koje naizgled govore o malim događajima u često jednoličnim životima njihovih junaka, Roman Simić Bodrožić zapravo opisuje univerzalne sukobe između ljubavi i mržnje, nežnosti i nerazumevanja, snova i jave, prikazujući ih u crno-belom svetu rata i mira, odnosno sumorne prošlosti i neizvesne budućnosti. Ovo su izvrsne priče koje čitaoca neće ostaviti ravnodušnim.

David Albahari

Roman Simić rođen je 1972. u Zadru. Kao pisac za odrasle dobitnik je Nagrade Jutarnjeg lista za najbolju domaću proznu knjigu ("U što se zaljubljujemo", 2005.), nagrade Ranko Marinković za priču (Te djevojke, 2012.) i nagrade Kiklop za najbolju domaću proznu knjigu ("Nahrani me", 2012.), a knjige su mu prevođene na španjolski, njemački, engleski, poljski, slovenski, rumunjski i makedonski jezik.

S ilustratorom Manuelom Šumbercem za izdavačku kuću Profil sukreirao je hvaljenu slikovnicu "Baba Jaga i Div Zaborav" te serijal o dječaku Juri ("Jura i kuckalo protiv dosade", "Jura i gospođica Zavissst", "Jura i upute za odrastanje" te "Jura i raketa za tužne misli"), za koje su im dodjeljivane nagrade Grigor Vitez i Ovca u kutiji.

"Iva, do Mjeseca i natrag" njegov je prvi roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –