Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
J. Lewis McIntyre

Giordano Bruno

  • Nakladnik: CID - Nova
  • Prijevod: Zdenko Schloser
  • 06/2012.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789533110134
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nijedan kraj u povijesti nije tragičniji kada se u obzir uzmu sve okolnosti. Prvo život beskrajne, stalne borbe, osuđen na dugogodišnje lutanje mnogim zemljama, nadilaženje predrasuda i istrošenih autoriteta, obznanjivanje i naglašavanje neodlučnim i nesklonim umovima sjajnog evanđelja koje ga je inspiriralo i s kojim je za kratko vrijeme namjeravao nadomjestiti staro; nekoć su mu se divili kraljevi i tražili ga najviši u zemlji; zatim su ga progonile glasine književnih čuvara; potom je osam godina proveo u tami i odvojen od svijeta, a za svoje oslobođenje trebao je izabrati ili stid ili smrt. Izabrao je plemenitiji kraj.

Religijske sprdnje kojih se gnušao i huljenja pratili su ga do kraja - do lomače; a pogrebna lomača ovog mučenika za slobodu misli, za novo svjetlo znanosti, postala je prizor za vesele i bezbrižne posjetitelje rimskog jubileja, za sve osim jednog tužnog učenika "prokletog i tvrdokornog heretika".


Giordano Bruno (Nola, siječanj 1548. - Rim, 17. veljače 1600.), talijanski renesansni filozof i pjesnik. U dobi od šesnaest godina, 1565. ulazi u dominikanski red, gdje se posvetio studiranju teologije Svetog Tome Akvinskog i aristotelove filozofije. Iste godine mjenja ime Filippo u Giordano.

Zbog "glasnih misli" od kojih neke bijaše o heliocentrizmu, beskraju svemira i strukturi atoma, g. 1566 mladog Giordana zadesuju prve nevolje sa inkvizicijom Katoličke crkve. Osumnjičen zbog hereze, napušta samostan Minerva u Rimu i petnaestak godina luta po Europi. Predaje u Veneciji, Ženevi, Toulouseu, Parizu, Londonu, Oxfordu, Wiesbadenu, Wittenbergu, Frankfurtu, Pragu. Ponovo dolazi u Veneciju (1591.) na poziv patricija Monceniga, koja ga denuncira Papinskoj inkviziciji, koja ga hapsi i 1593. dovodi u Rim, gdje ostaje pod istragom sedam godina, biva osuđen na smrt i kao heretik spaljen na trgu Campo de' Fiori 17. veljače 1600. godine.

( izvor: Wikipedija )


© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –