Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Valter Hugo Mãe

stroj za pravljenje španjolaca

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Tatjana Tarbuk
  • 12/2012.
  • 292 str., meki uvez
  • ISBN 9789532860887
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U romanu "stroj za pravljenje španjolaca" valter hugo mãe bespoštedno analizira svoje sunarodnjake Portugalce i nalazi da im prilične probleme stvara junačka nacionalna povijest kao i klimava europska sadašnjost.

Glavni lik António dogurao je do osamdesetčetvrte i doma za ljude treće dobi, što je ljepši naziv za starački dom. U dom je došao s dvije lagane torbe i s uvjerenjem da starost ne može biti ništa doli ružna. Ne mora biti, veli valter hugo mãe, starost je svakakva kao i život sâm.

I dalje se lome koplja oko toga tko navija za Porto, a tko za Benficu, spekulira je li jedan Esteves doista lik iz Pessoine pjesme Trafika, i dalje je važno tko je ljevičar a tko desničar, tko se moli Gospi Fatimskoj, a tko ne, i tko je smješten u sobe s pogledom na park a tko u one s pogledom na groblje . . . i sve je to podjednako važno.

Zato rečenice počinju malim slovom – kraj je jednako važan kao i početak, računa se svaki dah, računa se sve do . . . točke. Ovaj roman mogao bi terapeutski djelovati na domaće čitatelje – i Portugalci poput nas žive u zemlji koja samo što “ne padne u more”.

Autor je 2007. primio nagradu “Jose Saramago”, a portugalski nobelovac pritom je rekao da je pisanje valtera huga mãea “književni tsunami”. Potvrdilo je to i osam izdanja ovoga romana u dvije godine u Portugalu, te ogroman književni uspjeh u Brazilu.

***

valter hugo mãe je umjetničko ime Valtera Huga Lemosa, rođenog u Saurimu, u Angoli, 1971. Diplomirao je pravo i doktorirao modernu portugalsku književnost. Osim pisanjem, bavi se i vizualnim umjetnostima i glazbom. Živi u gradiću Vila do Conde na sjeveru Portugala.

Roman "stroj za pravljenje španjolaca" zadnji je roman tetralogije, koja tim romanom zatvara krug ljudskoga života. U njegovom prvom romanu "naše kraljevstvo" (2004.), protagonist ima osam godina, u romanu "kajanje baltazara serapiãoa" (2006.), protagonist je u dobi adolescencije, u romanu "apokalipsa radnika" (2008.). ima 40 godina, dok u "stroju za pravljenje španjolaca", objavljenom u Portugalu 2010., glavni junak, António, ima 84 godine.

Sam autor kaže da se kroz ovu tetralogiju pokušao približiti cjelokupnom vremenu jednog ljudskog života. Svi su romani tetralogije povezani i grafički. Već je gotovo postalo uobičajeno da valter sve piše malim početnim slovom, pa tako i svoje ime. Time autor, kako kaže, želi oduzeti naglašenost i poseban položaj nekim riječima, stvarajući izravniji odnos s usmenošću i pridonoseći svojevrsnoj grafičkoj poniznosti riječi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –