Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Abdulah Seferović

Stari Zadar : Gospodar zlata i srebra

  • Nakladnik: AGM
  • 12/2012.
  • 320 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531744348
  • Cijena: 35.84 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Čini se da je Zadar jedan od onih gradova koji su postojali oduvijek. Njega spominju najstarije poznate karte novoga vijeka, a stajao je na razmeđu najznačajnijih europskih putova starog i srednjeg vijeka. Svojatali su ga mnogi pa je zbog svog zemljopisnog položaja i povijesnog značenja bio meta osvajača duboko do u 20. stoljeće. Zbog takve povijesti često je mijenjao gospodare, ali i stanovništvo.

Samo u 20. Stoljeću ta izmjena stanovnika dogodila se nekoliko puta pa je jedno od najrazumnijih pitanja vezanih uz Zadar ono o zadarskom identitetu. Naime, tko su stanovnici Zadra, kojim „gradskim“ idiomom jezika govore, što ih ujedinjuje osim ulica i prostora koji nastanjuju? Tko su bili talijanaši u gradu i kako to da je upravo iz Zadra krenula inicijativa svehrvatskog ujedinjenja u 19. stoljeću? Tko je i kada useljavao a tko iseljavao iz Zadra?

"Zadarska“ pitanja postavlja i, šetnjom kroz grad nekad i danas, na njih odgovara autor knjige "Stari Zadar – Gospodar zlata i srebra" Abdulah Seferović, zaljubljenik u grad i dobitnih mnogih priznanja za svoj rad o Zadru, njegovoj povijesti i sadašnjosti. U knjizi se Seferović koncentrira na staru gradsku jezgru, tzv. Poluotok, prostor brojnih rušenja ali i pomnjiva obnavljanja, prostor u kojem stare zidine i četiri kantuna označavaju zadarski đir. To je prostor ulica, trgova i spomenika od kojih svaki zaslužuje posebno poglavlje i tumačenje.

Povijest poluotočkih ulica, zgrada i ljudi upotpunjena je brojnim sačuvanim fotografijama, zemljopisnim kartama, razglednicama i crtežima, od kojih mnoge pripadaju zadarskom kroničaru, autoru Seferoviću.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –