Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Emile Durkheim

Sociologija i filozofija

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • Prijevod: Rade Kalanj
  • 11/2012.
  • 162 str., meki uvez
  • ISBN 9789532226126
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Izbor Durkheimovih tekstova pod naslovom "Sociologija i filozofija", napravio je Célestin Bouglé (1870 – 1940), jedan od najznačajnijih ali i najneovisnijih protagonista durkheimovske sociološke škole. Za razliku od drugih pripadnika te škole on je, između ostalog, zanimljiv i po tome što je najviše inzistirao na odnosu filozofije i sociologije u Durkheimovu djelu, odnosu koji je, ma koliko diskurzivno prevladan ili zaboravljen, nedvojbeno konstitutivan za utemeljenje i razumijevanje sociološke znanosti.

Bouglé je, vođen tim uvjerenjem, u svoj izbor uključio četiri tematski i problematski reprezentativna Durkheimova rada: Individualne predodžbe i kolektivne predodžbe, Određenje moralne činjenice, Odgovori na prigovore, Vrijednosni sudovi i činjenični sudovi.

Imajući na umu osnovnu Bougléovu intenciju ovom su izboru dodana još dva reprezentativna teksta: Utemeljenje pozitivizma, iz nezavršenog djela Socijalizam. njegova definicija - njegovi počeci. Saint-Simonovo učenje, i Što bi trebala biti opća sociologija, priopćenje pripremljeno za Prvi talijanski sociološki kongres, održan u Genovi od 22. do 26. listopada 1899.

Knjiga "Sociologija i filozofija", koja govori o temeljnoj konstitutivnoj važnosti jednog intelektualnog međuodnosa (filozofije i sociologije), dobra je prilika ili konkretan izazov da se iznova ukaže na vodeće ideje Durkheimova znanstveno-sociološkog projekta.

***

Émile Durkheim (1858 – 1917) svjetski je poznat francuski sociolog; utemeljitelj francuske sociološke škole. Godine 1893. pokrenuo je Sociološki godišnjak (L’Année sociologique) s kojim su surađivali Célestin Bouglé, Marcel Mauss, Henri Hubert, Robert Hertz, Maurice Halbwachs i mnogi drugi istaknuti sociolozi. Njegova glavna djela su: O podjeli društvenoga rada, Pravila sociološke metode, Samoubojstvo i Elementarni oblici religijskog života.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –