Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Aleksandar Žiljak

Knjiga beštija

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • 05/2013.
  • 248 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537746155
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Godinu dana nakon objavljivanja hvaljenog i nagrađenog romana "Irbis", Aleksandar Žiljak javlja se s novom zbirkom fantasy priča "Knjiga beštija".

U zbirci "Knjiga beštija", Aleksandar Žiljak nastavlja putem zacrtanim u svojoj prethodnoj knjizi "Božja vučica" - odmakom od imitacija Tolkiena, koje su u značajnoj mjeri zagušile epski fantasy unutar skučenog prostora likova, tema i kulisa - svrstavajući se tako među najbolje pisce epske fantastike u nas.

Smještene podjednako u srednjevjekovlje ili feudalni Japan, na Karibe ili Arktik, steampunk Zagreb 19. stoljeća ili otok Javu u Drugom svjetskom ratu, napučene zmajevima i vilama, morskim nemanima i ženoribama, životinjama koje govore i pretvaraju se u ljude (i obratno), Žiljakove priče propituju odnos čovjeka prema prirodi, jasno ukazujući na njegovu neraskidivost, svim silama usprkos.

Istovremeno, Žiljakovi (najčešće) ženski likovi, uvučeni u vječitu borbu dobra i zla, ustaju protiv raspojasane i nemilosrdne sile, promišljajući novi i bolji svijet, oslobođen izrabljivačkih centara moći, bijede i nesigurnosti koje nam oni nameću. Fantastika, mit, predaja i povijesna fikcija isprepleću se u osam pripovijedaka ove zbirke u dobro znanom Žiljakovu spisateljskom stilu, prepoznatljivom po uvijek uzbudljivom bajkovitom pripovijedanju, ispunjenom čvrstim likovima, dinamičkom akcijom i glatkim spajanjem naizgled nespojivog.

Vjekoslav Ðaniš


***

Aleksandar Žiljak (Zagreb, 1963) je ilustrator i SF pisac i urednik. Priče objavljuje u Hrvatskoj, bivšoj Jugoslaviji, te diljem svijeta. Dosad je objavio dvije zbirke priča - "Slijepe ptice" i "Božja vučica", te roman "Irbis", a pod pseudonimom Karl S. McEwan i knjigu "Kriptozoologija - svijet zagonetnih životinja". Zajedno s Tomislavom Šakićem, uredio je antologiju hrvatskog SF-a "Ad Astra", a uređuje i časopis UBIQ, te zbirke pojedinih hrvatskih pisaca SF-a. Višestruki je dobitnik nagrade SFera.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –