Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Charles H. Ferguson

Nacija grabežljivaca : Korporacijski kriminalci, politička korupcija i otmica Amerike

  • Nakladnik: TIM press
  • Prijevod: Srđan Dvornik, Hana Dvornik
  • 09/2013.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9789537177669
  • Cijena: 27.87 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Charles H. Ferguson, koji je zainteresirao svijet svojim Oscarom nagrađenim dokumentarcem "Inside Job", u ovoj knjizi korak po korak objašnjava kako je elita grabežljivaca preuzela svijet te izlaže mrežu akademskog, financijskog i političkog utjecaja koja je pripremila "grabežljivcima" put do osvajanja.

Autor se bavi uistinu aktualnom temom – uzrocima i posljedicama svjetske ekonomske krize, te vrlo jasno tumači kako Velika gospodarska kriza koja je započela 2008. u SAD-u nije poput obične recesije iz doba naših baka. To nije duboki ekonomski pad od kojeg se može brzo oporaviti i nakon toga bezbrižno nastaviti po starom. Ova kriza je upozoravajući srčani udar za čovječanstvo.

Bogaćenje imućnih na štetu siromašnih nije samo nemoralno, nego je i kriminalno, pri čemu su korisnici takvog djelovanja uživali veliku podršku državnog političkog vrha. Nepravedno društvo s osiromašenim, ogorčenim, neobrazovanim stanovništvom pod kontrolom malene, ultrabogate elite postaje nestabilno i opasno zrelo za religijski i politički ekstremizam.

Nacija koja dopušta da grabežljivo ponašanje koje uništava vrijednosti postane sustavno probitačnije od poštenog, produktivnog rada izlaže se velikom riziku. Na žalost, to će stanje vjerojatno trajati dovoljno dugo da sadašnja generacija grabežljivaca umre u bogatstvu i udobnosti. No većina nas neće uživati živeći u društvu kojim dominiraju cinizam i nepoštenje.

***

Charles H. Ferguson doktorirao je političke znanosti na MIT-u, radio je i u Bijeloj kući kao savjetnik za svjetska strateška pitanja. Knjige su mu prevedene na dvadesetak jezika, a "Nacija grabežljivaca", koja je postigla svjetski uspjeh, je prva njegova knjiga objavljena u Hrvatskoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –