Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darija Vranešić

Priče o hrani : Od mesa do moussea

  • Nakladnik: C.T. - Poslovne informacije
  • 10/2013.
  • 239 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789539965141
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Htjeli mi to priznati ili ne: činjenica je da se naš svijet vrti oko hrane i kuhanja. U bilo kojem društvu kuhanje je „jezik“ kojim društvo nesvjesno otkriva svoju strukturu, napominje poznati francuski antropolog Claude Lévi-Strauss. Prema njemu, slobodno možemo reći da je kuhanje ono „što je najvažnije većini ljudi većinu vremena“!

Hrana o nama govori puno više nego što mislimo. A ponekad i nego što želimo. U izboru jela i načinu njegove pripreme zrcali se naš cjelokupan odnos prema društvu i prema nama samima. Zato hrana zaslužuje naše znanje i ljubav – osnovna je poruka knjige “Priče o hrani”, Darije Vranešić Bender, nutricionistkinje s bogatim iskustvom u različitim područjima znanosti, kliničkog rada i konzultantskih aktivnosti.

Knjiga je podijeljena u tri dijela koji nose nazive "Kultura prehrane", "Simbioza žlice i vilice" i "Robovi okusa". Prvi dio govori o odnosu čovjeka i hrane kroz neke nove i stare spoznaje o percepciji okusa, psihološkom doživljaju hrane i hranjenja te podastire osnovne činjenice o mediteranskoj prehrani kao zlatnom standardu moderne prehrane - u organoleptičkom i zdravstvenom smislu.

Drugi dio prikaz je različitih svakodnevnih namirnica – od kruha i žitarica, preko mesa, ribe, mliječnih proizvoda, piva, vina do različitih dodataka, poput šećera, soli, sladila i začina. Sve te namirnice prikazane su kroz prizmu kemije hrane u kuhinji, od povijesnih podataka do moderne molekularne gastronomije. Pritom su kemijske promjene koje se zbivaju u hrani tijekom pripreme objašnjene jednostavno, razumljivo, a ipak oplemenjuju znanje nevještih u kuhinji, kao i profesionalnih kuhara.

Treći dio simboličnog naziva „Robovi okusa“ donosi priče o nekim omiljenim jelima i njihovim osobitostima, poput čokolade, juhe, različitih pjenica, emulzija kao što je majoneza ili omiljene ledene delicije sladoleda.

Unatoč utemeljenosti na egzaktnim znanstvenim činjenicama iz područja nutricionizma i prehrambene tehnologije, te izraženom autorskom pristupu opisanoj problematici, autorica vješto uvlači čitatelja u složeni svijet hrane na zanimljiv i poučan način. Priče o hrani zapravo su zbirka intrigantnih priča koje otkrivaju što se doista kuha u vašoj kuhinji.

"Priče o hrani" mikroskopski je precizna, ali i sočna zbirka koja otvara nove horizonte spoznaja o hrani i kulinarstvu.

***

Knjiga Priče o hrani na zanimljiv vas način uvlači u kemiju hrane i trendove u kuhinji. Podjednako je namijenjena kuharima amaterima i profesionalcima, budi maštu i otvara vidike za nove eksperimente. Ova knjiga može pomoći u pokušaju da učinimo naš posao zanimljivijim i kreativnijim jer čak i najmonotoniji posao može imati kreativnu komponentu, a kako onda neće nešto kao što je rad u kuhinji gdje je, prema Darijinim riječima bezbroj mogućih kombinacija. (Marijo Čepek, chef i kulinarski konzultant)

Praktične, informativne, aktualne, znanstvene, ali i nježno ispričane priče o odnosu čovjeka i hrane, o intimnoj vezi u kojoj ljubav i znanje taj odnos čine zdravim i sretnim! (Jasna Duspara, glavna urednica portala Zdrava Krava)


***

Darija Vranešić Bender oštrim perom znanstvenice, zaljubljenice i vrhunske poznavateljice hrane već godinama približava znanost o prehrani običnim ljudima. Napisala je brojne popularne i stručne članke, poglavlja u knjigama i udžbenicima. Kontinuirano radi na edukaciji opće populacije i stručnjaka, vodi tvrtku za konzalting u nutricionizmu, predaje na Prehrambeno-biotehnološkom i Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ujedno je zaposlena u Kliničkome bolničkom centru Zagreb, kao klinički nutricionist. Aktivna je u više domaćih i međunarodnih stručnih društava.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Priče o hrani - Darija Vranešić Bender –

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –