Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Olga Tokarczuk

Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Mladen Martić
  • 11/2013.
  • 264 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533036045
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Glavna junakinja te istodobno pripovjedačica romana "Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju" je Janina Duszejko – umirovljena učiteljica i zaštitinica životinja, koja se u prošlosti bavila i mostogradnjom u Siriji. Junakinja se nastanila u selu na području Kłodzke kotline, gdje dopunjava mirovinu predajući u tamošnjoj osnovnoj školi i čuvajući kuće susjeda koji zime provode u gradu.

Janina je vegetarijanka opčinjena astrologijom, a sa svojim nekadašnjim učenikom prevodi poeziju Williama Blakea. Kroz njegovu poeziju ona „traži“ odgovore na pitanja vlastite životne filozofije. Roman govori o seriji tajanstvenih ubojstava čije su žrtve članovi lokalne zajednice.

Janina Duszejko nailazi na stanoviti trag koji odaje policiji. No u njezinu teoriju nitko ne želi povjerovati. Policajci je smatraju bezazlenom čudakinjom koja se zagubila u svojoj ljubavi prema astrologiji. Okolnosti slijedećega ubojstva ipak čine da sve više osoba počinje slušati Janinu Duszejko pozornije…

***

Olga Tokarczuk
– poljska pjesnikinja i prozaikinja, feministica i ekološki osviještena društvena aktivistica, rođena je 1962. u Sulechówu. Jedna od najpopularnijih i najčešće prevođenih poljskih spisateljica, dobitnica mnogih prestižnih nagrada, među inima i Književne nagrade Nike 2008. za roman "Bieguni". Autorica značajnih djela kao što su "Pravijek i druga vremena", "Dom danji, dom noćna", "Posljednje priče".

Po struci je psihologinja, Jungova sljedbenica, te je prije književne karijere radila i kao psihoterapeutkinja. Primila je sve ugledne poljske i mnoge europske književne nagrade i među najčitanijim je autorima srednjeg naraštaja poljskih pisaca. Nakon prve knjige, zbirke pjesama iz 1989, objavila je petnaestak zbirki priča i romana te jednu knjigu eseja. Na hrvatski jezik prevedeno je više njezinih djela: npr. romani "Pravijek i ostala vremena" (2001.) i "Dom danji, dom noćni" (2003.). Roman "Zaori plugom preko kostiju mrtvih" objavljen je 2009.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

Najava • 18.09.2013.

EUROPEA u Dvorištu

– Pretraži sve knjige –