Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darko Milošić

55 lakih komada

  • Nakladnik: Sandorf
  • 11/2013.
  • 287 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537715397
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Gospon profesor“, kako je naslovljen dugogodišnji blog na kojem je Milošić objavio većinu ovdje predstavljenih tekstova, ne očekuje da ustanete i pokazujete mu dužno poštovanje. On je sasma neobičan profesor; zapravo, on će ustati kad učenici ulaze u razred i nekolicini onih koji žele slušati otkrit će tajne pronicanja u stvarnost, što je bez (izbrušenog) jezika gotovo nemoguće.

"Pedeset i pet lakih komada" donosi pedeset i pet eseja podijeljenih na satirične tekstove, kritike i recenzije, putopisne tekstove te na fenomenološke tekstove, a govore o filozofiji, politici, gorućim društvenim pitanjima, ali i o trivijalnostima, sitnicama, marginalnim pojavama, dok neki pak združuju ono goruće i ono marginalno, što i jest originalna Milošićeva pozicija. Hoćete li gasiti ili raspirivati taj požar, odlučite sami!

"Prvi problem s piscima koji se trude izbjeći i crnu i bijelu stranu, naravno, sastoji se u tome što im pisanje najčešće – budući ni crno ni bijelo – postaje sivo. Milošić je, međutim, jedna od onih rijetkih, sretnih iznimki: on piše šareno. Koloratura teksta mu je bogata, a spektar širok i vuče prema toplim bojama: živopisni detalji, repertoar svakodnevice i ležerna, visprena, žovijalna duhovitost… To elementarno umijeće žitkog esejizma – da se bude konkretan i apstraktan u razmaku od nekoliko redaka, refleksivan i "životan" u isti mah – Milošić je razvio do majstorskog stupnja: onog na kojem više i ne primjećujemo da je riječ o umijeću, jer se stvar razvija tako lagano i jednostavno, bez napora i otpora… 55 lakih komada nešto su kao album sa šarenim sličicama lepršave znatiželje, educirane zaigranosti i – što je, naposljetku, možda i najvažnije – vedre, opuštene životne radosti. Vrijedi ga listati iznova pa opet. Zbirka je raritetna."  Iz pogovora Borisa Postnikova

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –