Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tonči Valentić

Camera abscondita : Zapisi o ontologiji fotografije

  • Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk
  • 10/2013.
  • 96 str., meki uvez
  • ISBN 9789532226799
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Revolucionarni potencijal fotografije nalazi se u tome što rastjeruje guste slojeve magle, omogućujući svjetlosti da piše, bilježi, registrira. Jezik fotografije moguće je prevesti u jezik teksta samo ako on nije vjeran originalu: tek tada fotografija nam počinje govoriti, otvarajući arhive pamćenja, prostore čežnje i krajolike nevidljivog.

 

"Camera Abscondita" Tončija Valentića knjiga je prodorne misli i iznimne ljepote jezika. Teorijski negativi se, elegantno i suvereno kao što se diže jutarnja magla, transformiraju u pozitive sublimnih poetskih pasaža. Valentić vodi dijalog s tekstovima velikih prethodnika: na tragu radova o fotografiji koje su nam ostavili Barthes, Benjamin i Cadava, autor ispisuje intimnu (pri)povijest svjetlopisa: ono što fascinira jest činjenica daje to dijalog ravnopravnih. Bez okolišanja: Camera Abscondita je vrhunska teorija i velika književnost.

Andrej Nikolaidis


Nova knjiga Tončija Valentića pravo je osvježenje na hrvatskoj teorijskoj sceni. Ne radi se samo o istraživanju značenja fotografije, već prije svega o filozofskom promišljanju prolaznosti ijednom intimističkom dnevniku koji pokazuje da je fotografija uvijek nešto više od same fotografije. Za sve koji su voljeli Barthesovu Svijetlu komoru, ovo je obavezno štivo!

Srećko Horvat


Ekspresivnost u vremenu terora slike zahtijeva povratak stilu refleksivnoga mišljenja. Fotografija je zapis spiritualnoga oka aparata bez kojeg bi svijet ostao u tami. Ali bez mišljenja o samome tragu slikovni zapis ostaje pust i prazan. Valentićevi zapisi o fotografiji vraćaju vjeru u suglasje traga, slike i jezika. Čista, precizna, sugestivna knjiga!

Žarko Paić

Tonči Valentić (1976) predavač je teorijskih kolegija na Tekstilno–tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost u Zagrebu, magistrirao sociologiju i antropologiju u Budimpešti i doktorirao sociologiju u Ljubljani. Objavio je dvije knjige — "Mnogostruke moderne" (2006) i "Camera Abscondita: Zapisi o ontologiji fotografije" (2013), te petstotinjak autorskih tekstova iz područja filozofije, filma, književnosti, politike, medijske teorije i sociologije u brojnim domaćim i inozemnim publikacijama. S engleskoga jezika preveo je deset knjiga i stotinjak stručnih tekstova iz filozofije i sociologije. Sudjelovao je na četrdesetak seminara i konferencija u Hrvatskoj i inozemstvu, te kao član žirija na brojnim međunarodnim filmskim festivalima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –