Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivo Balenović

Vladimir se vraća kući

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 11/2013.
  • 117 str., meki uvez
  • ISBN 9789532226843
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Vladimir, (anti)junak romana "2084 – Kuća Velikog Jada", vraća se kući iz psihijatrijske ustanove. Povratak ne donosi ništa nova; Vladimir i dalje pogrešno rasuđuje stvarnost iz koje se povlači i zatvara u svoj psihotični svijet fantazija, simbolike, magičnosti i strahova.

Njegova nesposobnost prilagodbe zahtjevima društva i sredine u kojoj živi uvlači ga u sulude interpretacije i bizaran doživljaj svijeta koji, uspoređen sa svijetom kakvog poznajemo, asocira na izvrnutu čarapu. Nismo sigurni svjedočimo li kakvoj futurističkoj distopiji ili je sve što Vladimir vidi i proživljava tek projekcija njegovih dezorganiziranih misli, plod poremećene percepcije koja se ne pokorava redu poznate nam i prihvatljive logike, već je u svojoj bizarnost slična snu, preciznije – noćnoj mori.

Roman Ive Balenovića "Vladimir se vraća kući" morbidna je parodija na aktualna zbivanja i vladajući sustav (pseudo)vrijednosti: mahniti konzumerizam, zamršenu i kontraproduktivnu birokraciju, kronično (vjersko i sekularno) licemjerje, medijsku manipulaciju, neofašističke tendencije i sl., koji u pomaknutoj percepciji svijeta glavnoga junaka bivaju lišeni ambalažnih ukrasa te se razotkrivaju u 'čistoći i snazi' vlastite apsurdnosti i nakaznosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –