Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivica Buljan Vlado Vurušić

Nogomet : Povijest svjetskih prvenstava

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 06/2014.
  • 656 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530619883
  • Cijena: 33.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dopunjeno izdanje priručnika "Nogomet – Povijest svjetskih prvenstava" Ivice Buljana i Vlade Vurušića zanimljivo je publicističko štivo za svakog ljubitelja 'najvažnije sporedne stvari na svijetu'. U njemu su autori okupili relevantne podatke o svim utakmicama održanim od 1. svjetskog nogometnog prvenstva u Urugvaju 1930. godine do trijumfalne pobjede Španjolske nad Nizozemskom nakon produžetaka, 11. srpnja 2010. godine u Johanesburgu.

Osim kompletnih statistika svih utakmica, zanimljivosti s natjecanja i atraktivnih fotografija, knjiga sadrži i dragocjeni dodatak: analizu svih nastupa hrvatske reprezentacije na svjetskim prvenstvima. Autori knjige ne kriju da je posrijedi bio težak posao, i to iz barem dva razloga. Prvi leži u činjenici da o nogometu svi sve znaju (ili si barem tako utvaraju), a drugi je vezan uz pogrešne i površne podatke s kojima su se susretali pripremajući knjigu.

Nailazeći na različite informacije o istom događaju, Buljan i Vurušić su ih nastojali ujednačiti. U tom obilju podataka znalo se dogoditi da su čak i informacije o strijelcima različite. Takav je primjer našega Dražena Jerkovića, za kojega je u nogometnim analima zapisano da je postigao četiri, a u nekim drugim izvorima pet pogodaka na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine.

Nije nimalo neobično što su se Vlado Vurušić i Ivica S. Buljan zaputili u istraživanje nogometa. Nogomet je fenomen i magnet bez premca, čemu je najviše pridonijela televizija, koja je svijet pretvorila u globalno dvorište. Svjetsko nogometno prvenstvo najgledaniji je događaj na kugli zemaljskoj. Sve finalne utakmice posljednjih svjetskih prvenstava bile su gledanije od Armstrongova prvog koraka na Mjesec 1969. godine, ističe autor predgovora, Anton Samovojska.

Sportske, a osobito nogometne literature u nas nema mnogo. Nogometnom knjigom ne može se napuniti nijedna bolja polica u ionako nedovoljnom broju knjižara, tvrdi Samovojska. Stoga je, zaključuje, svaka nova nogometna knjiga iznimna poslastica...

Buljanov i Vurušićev priručnik sadrži rezultate svih odigranih utakmica, više od 10 000 imena igrača, trenera i sudaca, pregledne statistike, sve strijelce i najveće zvijezde prvenstva te zanimljivosti o nogometašima i navijačima, popraćeno s više od 350 fotografija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –