IZDVOJENO NAJNOVIJE PREPORUKE E-SERVIS KORISNO ZABAVA PRESS & PR
Naslovnica > Izdvojeno > Knjige > OPŠIRNIJE
Irena Vrkljan: Svila nestala, škare ostale
 

Svila nestala, škare ostale

Irena Vrkljan

Naklada Ljevak
2/2008.

115 str. , tvrdi uvez
ISBN 978-953-178-920-2

cijena: 125,00 kn
 

Naslov nove knjige Irene Vrkljan "Svila nestala, škare ostale" upućuje na početak njezina pripovjednog opusa, romana "Svila, škare", od čijega je prvog izdanja prošlo dvadeset godina. Međutim, taj povratak početku nije zatvaranje kruga, u kojem bi se točka početka i završetka stopile u jednu, nego novo originalno djelo samoironične pripovjedačice.

"Svila nestala, škare ostale" nastaje u vremenu prisilne selidbe Irene Vrkljan iz književno osvjedočenog i čitateljima poznatog stana u berlinskoj Mommsenovoj ulici na novu adresu koju nam - iz posve literarnih razloga - ostavlja tajnom. Ta fizička selidba, koja se, kako se kaže, događa pod stare dane, predstavlja faktičku okolnost pisanja koje sumira životni tijek. No, kao što to kod Irene Vrkljan u pripovijedanju često biva, ta je sumacija osobita i osobna, nikakva formalna računica i evaluacija jasnog slijeda, nego niz istrgnutih trenutaka sjećanja, što tamnijih, što svjetlijih.

Za one koji poznaju pripovjedne motive Irene Vrkljan bit će jasno kako nije riječ o nasumičnom izboru slika sjećanja, nego o lirski istaknutim ključnim momentima koji su se oblikovali u njezinoj prozi od romana "Svila, škare", preko "Marine ili o biografiji", pa sve do testimonijalno obilježenih "Naših ljubavi, naših bolesti".

Pa ako su one stvarne škare kojima se režu papiri i izrezuju lica s fotografija (ili čak uništavaju cijele) ponekad tupe, autoričine pripovjedne škare jasne su i oštre, ne oklijevaju u svome poslu odjeljivanja bitnog od nebitnog. Budući da je pripovijedanje Irene Vrkljan izraslo iz ranije poezije, ne čudi da u ovome dodirivanju početka i kraja, u ovom ispisivanju i opisivanju kruga koji je započeo romanom "Svila,škare" podatni i meki materijal svile zatraži i osvoji nadahnuti pjesnički izraz.

MV Info , 03.03.08

| | Croportal

NAJNOVIJE OD ISTOG NAKLADNIKA:
Irena Vrkljan: Kultura i smrt Boga
Kultura i smrt Boga
Irena Vrkljan: Nova finska gramatika
Nova finska gramatika
Irena Vrkljan: Traktat o ljuštenju graha
Traktat o ljuštenju graha
Irena Vrkljan: Nestali
Nestali
 
OD ISTOG AUTORA:
Irena Vrkljan: Koračam kroz sobu
Koračam kroz sobu
Irena Vrkljan: Rastanak i potonuće
Rastanak i potonuće
Irena Vrkljan: Žene i ovaj suludi svijet
Žene i ovaj suludi svijet
Irena Vrkljan: Pismo u pismu
Pismo u pismu
PRETRAŽIVANJE
tekstova kataloga
OGLASI

ARHIVA KNJIGA
25.02.
24.02.
23.02.
22.02.
20.02.
19.02.
Izdvojeno / Najnovije / Bestseleri / E-servis / Korisno / Zabava / Press & PR
Sva prava pridržana © Moderna vremena Info d.o.o. 2005-2013.