IZDVOJENO NAJNOVIJE PREPORUKE E-SERVIS KORISNO ZABAVA PRESS & PR
Naslovnica > Izdvojeno > Knjige > OPŠIRNIJE
Jill  Bolte Taylor : Moždani udar - moj put prema spoznaji : Osobna priča jedne neuroznanstvenice
 

Moždani udar - moj put prema spoznaji : Osobna priča jedne neuroznanstvenice

Jill Bolte Taylor

prijevod: Aleksandra Barlović

Planetopija
12/2008.

159 str. , meki uvez
ISBN 978-953-257-124-0

cijena: 109,00 kn
 

"Prebivala sam u svijetu između svjetova. Više nisam mogla komunicirati s ljudima izvan sebe, ali moj život ipak nije bio ugašen. Nisam bila čudna samo ljudima koji su me okruživali, već sam iznutra i sama sebi bila čudna. Osjećala sam se toliko daleko od svoje sposobnosti pokretanja tijela s imalo snage da sam doista povjerovala kako tu nakupinu stanica više nikada neću moći navesti na funkcioniranje. Nije li zanimljivo da nisam bila sposobna hodati ili govoriti, razumjeti jezik, čitati ili pisati, ili čak okrenuti se, ali sam znala da sam dobro? Isključen intelektualni um lijeve polutke mojega mozga više nije sputavao moju prirođenu svijest da sam čudesna moć života. Znala sam da sam drugačija - ali mi moj desni um ni u jednom trenutku nije dao naslutiti da sam "manjkava" u odnosu na ono što sam bila. Jednostavno sam bila svjetlosno biće koje je isijavalo život u svijet. Bez obzira na to jesam li imala tijelo ili mozak koji bi me mogao povezati sa svijetom drugih, doživljavala sam se kao stanično remek-djelo. U izostanku negativne prosudbe lijeve moždane polutke, smatrala sam da sam savršena, potpuna i lijepa upravo takva kakva jesam."

Ujutro 10. prosinca 1996. godine Jill Bolte Taylor, tridesetsedmogodišnja neuroznanstvenica, pretrpjela je težak moždani udar. Kao stručnjakinja za neuroanatomiju prepoznala je što se događa i promatrala je kako njezin um gubi funkcije. Više nije mogla hodati, govoriti, čitati, pisati ni prisjetiti se ičega o vlastitom životu, a sve u samo nekoliko sati. Sve što joj se dođalo u tim trenucima Jill vjerno opisuje u ovoj knjizi, kao i proces oporavka za koji joj je trebalo osam godina. Ali Jill to iskustvo smatra neprocjenjivim...

Zahvaljujući znanju o tome kako mozak funkcionira, poštovanju prema vlastitom tijelu i ponajviše svojoj brižnoj majci, uspjela je obnoviti svoj um te iznova oblikovati svoje shvaćanje svijeta. Svoje iskustvo opisala je u ovoj toploj knjizi koja izražava divljenje prema ljudskom tijelu i njegovoj sposobnosti za oporavak.

Ova je knjiga dragocjena pomoć za sve koji su pretrpjeli oštećenje mozga, ali i za ljude koji komuniciraju sa žrtvama moždanog udara kako bi prepoznali njihove istinske potrebe.

***

Dr. Jill Bolte Taylor radi kao neuroanatom na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Indiane. Državna je glasnogovornica mentalno oboljelih u harvardskom Resursnom centru za moždano tkivo te savjetnica za neuroanatomiju Instituta za protonsku radioterapiju. Aktivna je članica Državne zajednice mentalno oboljelih. Časopis 'Time' uvrstio ju je među stotinu najutjecajnijih ljudi na svijetu 2008. godine.

MV Info , 30.12.08

| | Croportal

NAJNOVIJE OD ISTOG NAKLADNIKA:
Jill  Bolte Taylor : Umijeće komuniciranja
Umijeće komuniciranja
Jill  Bolte Taylor : Permakultura
Permakultura
Jill  Bolte Taylor : Čuda se događaju
Čuda se događaju
Jill  Bolte Taylor : Život pod povećalom
Život pod povećalom
 
OD ISTOG AUTORA:
PRETRAŽIVANJE
tekstova kataloga
OGLASI

ARHIVA KNJIGA
27.01.
26.01.
22.01.
19.01.
16.01.
15.01.
Izdvojeno / Najnovije / Bestseleri / E-servis / Korisno / Zabava / Press & PR
Sva prava pridržana © Moderna vremena Info d.o.o. 2005-2013.