IZDVOJENO NAJNOVIJE PREPORUKE E-SERVIS KORISNO ZABAVA PRESS & PR
Naslovnica > Najnovije > NAJAVE

Ruksak (pun) kulture : Umjetnost i kultura u vrtiću i školi

   

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović predstavit će 3. travnja 2013. u Novoj Gradiški pilot-program Ruksak (pun) kulture.

Predstavljanje će početi u 12 sati u Gimnaziji Nova Gradiška.

Prva radionica u Ruksaku, namijenjena učenicima i nastavnicima, zove se Izgradnja zajednice ritmom i zvukom, a vodi je Branko Trajkov, profesionalni glazbenik bubnjar i udaraljkaš, član rock-grupe Zabranjeno pušenje.

 
Ruksak (pun) kulture dio je kulturne politike Vlade za vrtiće, osnovne i srednje škole, odnosno, djeca od tri godine i učenici od 6 do 18 godina korisnici su ovoga Programa. Riječ je o zajedničkoj inicijativi Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i zajedničkom ulaganju područja obrazovanja i područja kulture na državnoj razini.

Ruksak (pun) kulture nacionalni je dopunski program podrške kurikulu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, vezan uz umjetnost i kulturu, koji će u hrvatskim vrtićima i školama provoditi stručnjaci - književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici.

Program omogućava dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihove estetske kulture, općenito senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture. Djeca i mladi bit će osposobljeni za pozitivan pristup svim vrstama umjetnosti i kulture. Tijekom svoga razvoja on će se prilagođavati potrebama županija i jedinica lokalne samouprave, a Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dat će temeljne preporuke o provođenju programa.


Program omogućava djeci i mladima upoznavanje s umjetničkim i kulturnim djelima, odnosno izričajem visoke kvalitete i profesionalnih standarda, pokrivajući široko područje:

· izvedbene umjetnosti
· likovnu umjetnost
· filmsku umjetnost
· glazbenu i scensku  umjetnost
· književnost
· kulturnu baštinu, sve inovativne kulturne prakse

 
Ruksak (pun) kulture zajednički je poduhvat obrazovanog i kulturnog sektora na nacionalnoj i lokalnoj razini, a da su pritom uključene sve županije i općine. U prvoj fazi Ruksak je namijenjen vrtićima i školama koji su udaljeniji od gradskih središta i kojima su kulturni i umjetnički programi manje dostupni.

 
CILJEVI PROGRAMA:

· omogućiti djeci i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama sudjelovanje u kulturnim programima koje vode profesionalci;
· omogućiti pristup širokom području kulturnog izraza, odnosno mogućnost razvoja i razumijevanja kulture u svim njezinim oblicima;
· pomoći vrtićima i školama da se sami uključe u različite oblike kulturnih programa.


U 2013. godini riječ je o pilot projektu, a natječaj za 2014. godinu bit će raspisan u srpnju 2013. godine.

MV Info / Ministarstvo kulture , 01.04.13

| | Croportal
 
Ruksak (pun) kulture : Umjetnost i kultura u vrtiću i školi
  
PRETRAŽIVANJE
tekstova kataloga
OGLASI

ARHIVA NAJAVA
28.08.
26.08.
22.08.
21.08.
04.08.
29.07.
25.07.
24.07.
22.07.
18.07.
16.07.
09.07.
08.07.
07.07.
04.07.
03.07.
ARHIVA VIJESTI
29.08.
26.08.
25.08.
20.08.
19.08.
18.08.
12.08.
11.08.
Izdvojeno / Najnovije / Bestseleri / E-servis / Korisno / Zabava / Press & PR
Sva prava pridržana © Moderna vremena Info d.o.o. 2005-2013.