IZDVOJENO NAJNOVIJE PREPORUKE E-SERVIS KORISNO ZABAVA PRESS & PR
Naslovnica > Najnovije > VIJESTI

Počeo 53. međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu

   

Ovogodišnji 53. međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu, na kojem izlaže oko 7384 izlagača iz stotinjak zemalja, otvoren je jučer (utorak) za predstavnike struke, a organizator sajma Njemačka federacija nakladnika i knjižara očekuje kako će sajam posjetiti oko 300 tisuća ljudi. Prvi dan na hrvatskom štandu predstavljene su knjige Tanje Mravak i Maše Kolanović.

Na Frankfurtskom sajmu knjige ove godine Hrvatska ima dva svoja štanda, a jedan od njih rezerviran je za dječju knjigu. U okviru hrvatskih štandova knjige izlaže Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske, a na posebnom štandu još sedam hrvatskih nakladnika - Školska knjiga, Algoritam, Verbum, Kršćanska sadašnjost, Profil, Naša djeca i VBZ., dok npr. Fraktura izlaže samostalno van hrvatskih štandova jer sajam u Frankfurtu doživljava kao mjesto za sklapanje poslova, a ne nemuštog promoviranja u što su se tijekom godina pretvorili na brzu ruku sklepani programi na hrvatskom štandu (osim na onom gdje se mnogo suvislije predstavljaju nakladnici dječje knjige).

Na Hrvatskom će štandu biti organiziran sastanak stranih nakladnika na kojem će nazočiti i četiri hrvatske autorice - Ivana Simić Bodrožić, Olja Savičević Ivančević, Maša Kolanović i Tanja Mravak.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske novčano je poduprlo nastup hrvatskih nakladnika u Frankfurtu s 400 tisuća kuna, Hrvatska gospodarska komora (HGK) s 25 tisuća kuna. Za samostalni nastup nakladnici su izdvojili 40 tisuća kuna.

Neki će možda reći kako je ovogodišnji hrvatski nastup fluidan, no već prva izvješća iz Frankfurta pokazuju da je po starom lošem običaju u najmanju ruku nedovoljno koordiniran i osmišljen, no o tome neka vode brigu oni koji sajam financiraju. Krajnje je vrijeme da Ministarstvo kulture raspiše natječaj za organizaciju nastupa po inozemnim sajmovima, i to bi trebalo napraviti odmah po završetku sajma u Frankfurtu jer kvalitetna organizacija zahtjeva da pripreme počnu i godina dana prije održavanja sajmova.


Što se pak ovogodišnjeg sajma tiče, organizator sajma Njemačka federacija nakladnika i knjižara, Boersenverein, objavila je da ove godine ima 155 prijava manje nego prošle godine te da će se sajamske rasprave uglavnom voditi o digitalizaciji i novim mogućnostima koje ona pruža. Najveći dio sajamskoga prostora rezerviran je za udžbenike i publicistiku, a pozornost većine posjetitelja vjerojatno će privući romanopisci i pjesnici koji su doputovali u Frankfurt predstaviti svoja djela.

Na sajmu iznimno mjesto zauzimaju elektronske knjige i njihovi multimedijski sadržaji pa organizatori ističu kako čvrsto vjeruju u mogućnost suživota "papirnatih" i elektronskih izdanja knjige.

Frankfurtski sajam ove godine organizira i ciklus konferencija pod nazivom StoryDrive posvećenih utjecaju multimedija na tisak. Zbog umnažanja "izvedenica" iz tiskanih knjiga (filmova, video igara i sl.) nakladnici imaju mogućnost višestrukih pregovora za autorska prava, pa je zato u samom središtu Sajma organiziran prostor namijenjen pregovorima o pravima proizašlim iz nekog djela.

Zemlja gost ovogodišnjega Frankfurtskoga sajma knjiga je Island.

MV Info / HINA, 13.10.11

| | Croportal 
Počeo 53. međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu
  
PRETRAŽIVANJE
tekstova kataloga
OGLASI

ARHIVA VIJESTI
19.01.
16.01.
14.01.
13.01.
12.01.
10.01.
08.01.
07.01.
27.12.
24.12.
22.12.
14.12.
12.12.
11.12.
05.12.
02.12.
21.11.
ARHIVA NAJAVA
22.01.
20.01.
19.01.
Izdvojeno / Najnovije / Bestseleri / E-servis / Korisno / Zabava / Press & PR
Sva prava pridržana © Moderna vremena Info d.o.o. 2005-2013.