Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 17.06.2013.

24 polufinalista u konkurenciji za 10 finalnih mjesta za nagrade Jutarnjeg lista

Iako s mnogo manje medijske pozornosti nego li prijašnjih godina i ove se godine uoči ljeta odlučuje o dobitnicima financijski najunosnijih književnih i publicističkih nagrada u Hrvatskoj. Nakon što su proteklog tjedna obznanjeni polufinalisti nagrade roman@tportal, poznato je i svih 24 polufinalista nagrada Jutarnjeg lista za najbolje prozno i publicističko djelo objavljeno u 2012. godini.


Peteročlani žiri Nagrade Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo objavljeno 2012. godine odabrao je 12 polufinalista koji kreću dalje, u utrku za nagradu. Žiri je i ove godine radio u sastavu Gordana Crnković, Dario Grgić, Ivan Lovrenović, Teofil Pančić i Jagna Pogačnik (predsjednica žirija) i pred njim je na ovome sastanku bio iznimno težak zadatak. Unatoč prognozama o lošoj, brojčano slaboj i "recesijskoj" proznoj godini, situacija se u praksi pokazala drukčijom.

U utrci za nagradu ove se godine našao nešto manji broj knjiga, njih 50-ak, što je otprilike desetak manje od prosjeka proteklih godina. No, s druge strane, žiri drži kako je ove godine konkurencija bila jaka te kako je barem polovica od prijavljenih naslova bila iznimno vrijedna čitateljske i kritičarske pažnje. Nakon nekoliko godina u kojima je dominirao žanr romana, u 2012. godini dogodila se reafirmacija zbirki priča, te proze na rubovima žanrova - dnevničke, esejističke, lirske, autobiografske...

U konkurenciji za književnu nagradu ostalo je sljedećih dvanaest naslova:

- Daša Drndić: "Belladonna"
- Tatjana Gromača: "Božanska dječica"
- Dževad Karahasan: "Sjeme smrti"
- Damir Karakaš: "Pukovnik Beethoven"
- Miroslav Kirin: "Iskopano"
- Semezdin Mehmedinović: "Autoportret s torbom"
- Josip Mlakić: "Planet Friedman"
- Andrej Nikolaidis: "Odlaganje. Parezija"
- Milorad Popović: "Karnera"
- Roman Simić Bodrožić: "Nahrani me"
- Neven Ušumović: "Rajske ptice"
- Darija Žilić: "Omara".

 
I žiri Jutarnjeg za najbolju publicističku knjigu objavljenu 2012. godine odabrao je 12 najboljih naslova. Žiri je ustanovio da su daleko za nama one godine kada se broj novih naslova penjao dosta iznad 100-tke, a sada je trebalo obratiti pozornost na "svega" 70-ak naslova. Također, žiri je ove godine radio s jednim članom manje nego prethodne, dakle sa šest članova: Vlaho Bogišić (predsjednik), Davor Butković, Željko Ivanjek, Željko Krušelj, Tvrtko Jakovina i Branko Matan.

U vezi s publicističkim izdavaštvom žiri je ponovio jedna već staru zamjerku izdavačima, a to je da knjigama ovoga žanra nedostaje uredničke ruke. Nije riječ jedino o tome da bi one listom trebale imati indeks imena, a često ga nemaju, već da u obradi građe počesto fali nit vodilja.

Tematski, povijesna publicistika, kako znanstvena istraživanja, tako i biografije istaknutih pojedinaca, prevladava među 12 odabranih knjiga, a zanimljivo je da su ove godine više nego ranije zastupljene autorice, odnosno koautorice.

 
U konkurenciji za publicističku nagradu ostalo je sljedećih dvanaest naslova:
 
- Snježana Banović: "Država i njezino kazalište"
- Vedran Benić: "Dubrovački spomenar - Sentimentalno putovanje sjećanjem na Grad"
- Stjepan Ćosić - Zoran Grijak: "Figure politike - Lujo Vojnović i Robert William Seton-Watson"
- Lara Černicki i Stašo Forenbaher: "Starim cestama do mora"
- Andrea Feldman: "Imbro Ignjatijević Tkalac - Europsko iskustvo hrvatskog liberala, 1824. - 1912."
- Ivo Goldstein: "Zagreb 1941. - 1945."
- Snježana Koren: "Politika povijesti u Jugoslaviji 1945. - 1960. - Komunistička partija Jugoslavije, nastava povijesti, historiografija"
- Hrvoje Klasić: "Jugoslavija i svijet 1968."
- Ante Lešaja: "Knjigocid - Uništavanje knjiga u Hrvatskoj 1990-ih"
- Amir Muharemi: "Turska - Uvod u povijest, unutarnju i vanjsku politiku"
- Katarina Nina Simončič: "Kultura odijevanja u Zagrebu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće"
- Slobodan Šijan: "Kino Tom - Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac između Zagreba i Beograda".

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –