Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.10.2013.

Bookvica u novoj sezoni predstavlja Matu Šimunovića
Održava se
10.10.2013.

Nakon četveromjesečne ljetne stanke ovoga će četvrtka, 10. listopada 2013. s početkom u 20,30 sati, započinje nova sezona književnog programa BOOKVICA u splitskom klubu „Quasimodo“ (Gundulićeva 26/II).

I ove sezone Bookvica nastavlja s uobičajenim konceptom koji se sastoji od razgovora voditeljice Patricije Vodopije s gostujućim autorom/autoricom, koji/-a usto čita ulomke iz svojih djela, odgovara na pitanja publike, poklanja knjigu sa svojim potpisom najsretnijem posjetitelju te bira glazbu koja se sluša u nastavku večeri.

Nova sezona otvara se predstavljanjem knjige o kojoj se posljednjih mjeseci već dosta pisalo u hrvatskim medijima, a sada će se po prvi put predstaviti i splitskoj publici. Riječ je o autobiografskim zapisima prvog hrvatskog svjetskog putnika, Mate Šimunovića, koji su nakon brojnih godina čučanja u ladicama probrani, uređeni i objavljeni u izdanju nakladničke kuće VBZ pod naslovom „Ja, Mate Svjetski“.

Punih 19 godina, u razdoblju od 1928. do 1947. godine, Mate Šimunović i njegov pas Globus putovali su svijetom i obišli pet kontinenata. Pješice, biciklom i malom jedrilicom prešli su 360.000 kilometara, posjetili 70 država te tisuće otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu, gdje se Mate susreo i s domorocima koji dotad nisu bili u dodiru s civilizacijom. Doživljaje sa svoga epskog putovanja dokumentirao je u putničkoj knjizi, u kojoj je skupio potpise brojnih državnika i slavnih osoba, te u 26 dnevničkih bilježnica, a putem je snimio više tisuća fotografija.

Knjigu će predstaviti jedan od inicijatora cijeloga projekta i autor predgovora, naš slavni alpinist i putopisac Stipe Božić i urednik knjige Drago Glamuzina.

Predstavljanje će biti popraćeno projekcijom fotografija iz ostavštine Mate Šimunovića Svjetskog. Kao i uvijek u Bookvici, najsretniji posjetitelj dobit će knjigu (ovoga puta „Ja, Mate Svjetski“) na dar.

***

U protekle četiri i pol godine (od travnja 2009.) u klubu „Quasimodo“ održane su 82 Bookvice, na kojima se publika imala priliku družiti s više od stotinu autora i autorica. Krajem ove sezone, u proljeće 2014., petu obljetnicu ovoga popularnog književnog programa obilježit će stota po redu Bookvica.

 

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –