Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 10.06.2014.

DHK oštro kritizira rad Ministarstva kulture, Božidar Petrač ponovno predsjednik

Društvo hrvatskih književnika - DHK na svojoj je izbornoj skupštini održanoj u subotu 7. lipnja za predsjednika ove najbrojnije strukovne organizacije hrvatskih pisaca na novi mandat ponovno izabralo Božidara Petrača. Novi/stari predsjednik dobio je 95 glasova, znatno više nego njegov protukandidat Borben Vladović koji je dobio 34 glasa potpore.

U Upravni odbor izabrani su: Enerika Bijač, Boris Domagoj Biletić, Tomislav Marijan Bilosnić, Stjepan Čuić, Jakša Fiamengo, Dubravko Jelačić Bužimski, Željka Lovrenčić, Ivica Matičević, Ante Stamać i Ðuro Vidmarović. Nadzorni odbor čine: Vlado Andrilović, Ivan Babić, Dubravko Jelčić, Mirko Kovačević i Branka Primorac. U Časni sud izabrani su: Božidar Bagola Brezinščak , Kazimir Klarić, Miroslav Međimorec, Marija Peakić Mikuljan i Božidar Prosenjak. U Odbor Fonda Miroslav Krleža izabrani su: Ivan J. Bošković, Branimir Bošnjak, Ivan Božičević, Stjepan Čuić, Branko Hećimović, Cvjetko Milanja, Sanja Nikčević, Joža Skok i Ante Stamać.

Dopredsjednici Društva bit će izabrani na konstituirajućoj sjednici koja će se održati 18. lipnja 2014.


Izvješće o radu Društva hrvatskih književnika 2011. – 2014. kao i Strateški ciljevi Društva hrvatskih književnika 2014. – 2017. uz osvrt na izbornu skupštinu dostupni su na internet stranicama DHK.


Na izbornoj skupštini čulo se dosta kritičkih glasova na rad Ministarstva kulture RH rezultat čega je i Izjava koju potpisuje Izborna skupština DHK (izjavu prenosimo u cijelosti):

NE PRIHVAĆAMO DISKRIMINATORSKI ODNOS MINISTARSTVA KULTURE


    Izborna skupština Društva hrvatskih književnika, održana 7. lipnja 2014., razmotrivši odnos Ministarstva kulture RH prema radu naše udruge, drastično iskazan ovogodišnjom raspodjelom novca osnovnim društvenim djelatnostima, obraća se hrvatskoj javnosti  

IZJAVOM

kojom upozoravamo da je već desetak godina na djelu realizacija programa marginalizacije najznačajnijih institucija hrvatske kulture. DHK koje je utemeljeno 1900., kao jedna od triju osnovnih kulturnih institucija, uz Maticu hrvatsku i HAZU, ni po čem ne zaslužuje da vlast prema njemu postupa kako to čini u posljednje vrijeme. Mi odbijamo da nas se dijeli na „lijeve" i „desne", odbacujemo sve podjele koje ne bi bile podjele na dobru i lošu književnost. Godinama upozoravamo: vlast u RH najprije je započela jednakom mjerom pomagati Društvo hrvatskih književnika i Hrvatsko društvo pisaca, ali  vrlo brzo svojim postupcima iskazuje krajnje maćehinski odnos prema našoj udruzi, dovodeći njezine djelatnosti i programske aktivnosti u položaj polaganog nestajanja. Takve postupke vlasti ukorak je slijedila HRT, tzv. javna televizija. Ministarstvo kulture RH sa svojim imenovanim vijećima i tijelima ustrajava na nepravednom i diskriminatorskom odlučivanju o raspodjeli financijskih sredstva, obezvrjeđujući naše Društvo.

         Prvo, DHK nije ni s jednim našim članom zastupljeno ni u jednom vijeću ili tijelu koje odlučuje o financijskim potporama, a koje imenuje Ministarstvo kulture RH.

         Drugo, u 2012. od pedeset dodijeljenih stipendija, našim je članovima dodijeljeno dvanaest, za 2013. od pedeset i tri dodijeljene su samo tri stipendije, za 2014. broj stipendija nije se mijenjao.        

         Treće, na jednoj od naših najbitnijih manifestacija javnog postojanja, časopisu „Republika", to izgleda ovako. Prije secesije „Republika" je od institucija Grada i Republike dobivala cca 400.000 kn godišnje dotacije. Nakon secesije, HDP pokrenulo je „Književnu republiku", a dotacija od 400.000 kn raspolovljena je tobože pravedno, po 200.000 kn svakomu od časopisa. DHK željelo je časopis, unatoč nepovoljnoj financijskoj potpori, zadržati mjesečnikom i to svih ovih 12 godina uspijeva, iako mu iz godine u godinu dotacije smanjuju, pa su 2014. pale na svega 100.000 kn. Došli smo do toga da 12 brojeva „Republike" godišnje vrijede dva sveska „Književne republike".

         U 2013. časopisu „Nova Istra" uskraćeno je 33% sredstava, da bi mu za ovu godinu sredstva smanjili za 50% iako se časopis dokazao svojom kakvoćom i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini. Udijeliše mu samo 40.000 kn!

         Vrlo slična sudbina prati i naš časopis „Most" koji ukupno s 69.000 kn teško može preživjeti takav udar financijskog smanjenja. Naime 69.000 kn zajednički je iznos koji je odobrilo Ministarstvo kulture (40.000) i Grad Zagreb (29.000 kn, uz napomenu da je izvršna urednica kao jedan od članova vijeća časopisu „Relations" dodijelila 75.000 kn).

          Društvo hrvatskih književnika ponudilo je Ministarstvu u 2014. svojih 17 književnih manifestacija i za to mu je Ministarstvo odmjerilo 238.500 kn, dok je HDP ponudilo 8 manifestacija za koje mu Ministarstvo dodjeljuje 219.000 kn. Za 5 svojih časopisa DHK dobilo je 260.000 kn, dok HDP za 6 časopisa dobiva 345.000 kn. Za međunarodnu suradnju HDP dobiva u 2014. g. 67.209 kn, dok slična djelatnost DHK Ministarstvu vrijedi samo 6.280 kn. Za tribine Društvu se smanjuju sredstva za 50%, dobiva 15.000 kn. Konačno: za ukupnu djelatnost DHK dobiva 2014. g. 504.780 kn, a za ukupnu svoju djelatnost HDP u istoj godini dobiva 631.209 kn. Kakva su mjerila posrijedi, vidljivo je po odluci  Ministarstva kulture RH o sredstvima dodijeljenim međunarodnoj manifestaciji Zagrebački književni razgovori. ZKR koji se održavaju već po 35. put ove godine vrijede 25.000 kn u 2014. g., dok Festival europske priče Hrvatskog društva pisaca vrijedi 80.000 kn.

         Društvo hrvatskih književnika broji 547 članova, a Hrvatsko društvo pisaca 261 člana (50 članova pripada jednomu i drugomu društvu). Iz godine u godinu jasno se uočuje kako državne potpore Društvu hrvatskih pisaca rastu, a  Društvu hrvatskih književnika stalno se i uporno smanjuju. Nama se smanjivanje potpore želi objasniti općom krizom u društvu. To, kako se vidi, ne može biti istina!  

          S obzirom na to da se takvim tretiranjem Društva hrvatskih književnika ozbiljno oštećuje njegovo članstvo i bitno poremećuje njegovo djelovanje, prisiljeni smo upozoriti sveukupnu hrvatsku javnost kako se takvim odlukama i raspodjelom financijskih potpora dovodi u pitanje rad naše udruge i diskriminatorski postupa s našim članstvom. Takav odnos nikako ne zaslužujemo i ne možemo prihvatiti. Takav je odnos i nepravedan i neprihvatljiv.


7. lipnja 2014.                                                                                   

                                                                           Izborna skupština DHK

Fotografija: DHK.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –