Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 09.02.2012.

Dobitnik Goranova vijenca Stjepan Gulin

Dobitnik Goranova vijenca 2012. godine je ugledni hrvatski pjesnik Stjepan Gulin. Nagradu Goran za mlade pjesnike dobio je Davor Ivankovac za pjesnički rukopis „Freud na Facebooku“. Za svoje rukopise pohvaljeni su Filip Žganjer i Darko Šeparović.

Nagrade će im biti uručene na središnjoj manifestaciji Goranova proljeća, 21. ožujka u Lukovdolu.

Ove godine Goranovo proljeće započinje 20. ožujka zagrebačkim nastupima pjesnika, a nastavlja se dodjelom nagrada u Lukovdolu te dvodnevnim programima u Klubu Palach te na riječkom Sveučilištu. Zaključni program Goranova proljeća dogodit će se 22. ožujka u Studentskom centru.

U obrazloženju žirija (u sastavu: Miroslav Mićanović, Olja Savičević Ivančević, Dorta Jagić, Nikola Petković i Marko Pogačar) dobitniku Stjepanu Gulinu, između ostalog stoji:

„Snaga Gulinove kritike vanliterarne zbilje nesvakidašnje je jaka. A jaka je, jer je tiha. Čitatelju se ne unosi u lice. Svjestan da njegova sloboda prestaje u trenutku kada uđe u prostor slobode drugoga, ovaj pjesnik se čitatelju obraća bezinteresno ga estetski podsjećajući i upozoravajući na užas prezenta koji eto, barem što se nas koji smo za tu i sad zainteresirani, već dulje vrijeme, nestaje. Gulin je zapravo bespoštedni dijagnostičar zbilje. A užas otuđenja i raščovječenja o kojima piše, izvorno ne pripada imaginariju njegova stiha: on pripada svijetu. Istome svijetu kojemu, već toliko godina, jedan od posljednjih patricija stiha s ove bande Mediterana, uredno i strpljivo, bez milosti uzima anamnezu.“ Nikola Petković

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –