Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 08.09.2015.

Filip David dobitnik Nagrade 'Meša Selimović'

Filip David: Kuća sećanja i zaborava (Laguna, Bg)

Kao i svake godine književni susreti – Cum Grano Salis u Tuzli završavaju dodjelom Nagrade "Meša Selimović". Ove je godine nagrada koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pripala piscu Filipu Davidu za roman "Kuća sećanja i zaborava" (Laguna, Beograd). Kako je početkom ove godine Filip David za svoj roman dobio i prestižnu NIN-ovu nagradu, može se reći da je nagrada Meša Selimović samo potvrdila vrijednost ovog romana “Kuća sećanja i zaborava”.

Odluku o najboljem romanu donio je žiri u sastavu Enes Karić, predsjednik žirija i članovi Julijana Matanović, Milorad Popović, Hadžem Hajdarević i Vladimir Arsenić.

Pored Davidovog romana u užem izboru za nagradu Meša Selimović bili su i romani "Utjeha noćnog neba” Dževada Karahasana, "Blue moon” Damira Karakaša, "Devet” Andreja Nikolaidisa i "Brdo” Ivice Prtenjače.

Link na hrvatsko izdanje knjige "Kuća sećanja i zaborava" (Fraktura, Zaprešić).

Filip David

Kuća sećanja i zaborava

  • Fraktura 04/2015.
  • 160 str., meki uvez
  • ISBN 9789532666212
  • Cijena 69.00 kn

Stalni zvuk vlaka koji klopoće po željezničkim prugama diljem Europe, vlaka koji je donio red u vrijeme, ali i postao instrument koji je omogućio učinkovitost zla, od prevoženja trupa na bojišta u Prvome svjetskome ratu do savršene organizacije kompozicija čija su krajnja odredišta bila Auschwitz, Treblinka, Sobibór, lajtmotiv je romana.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –