Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 24.09.2012.

Iz Gutenbergove galaksije: 24. rujan 2012. - prijedlozi za čitanje

Monstrum kojemu sam čitala

U sklopu programa "Pisce u zatvor!" što ga organizira udruga Skribonauti Maja Hrgović, Ivan Herceg i Gordan Duhaček posjetili su varaždinski zatvor. Koncept je jednostavan: nekoliko pisaca dođe u neki od hrvatskih okružnih zatvora i uz moderiranje Luize Bouhraoue porazgovara o književnosti, pročita koju svoju priču, pjesmu ili isječak iz romana, a sve s ciljem da štićenicima tih institucija pomognu razbiti monotoniju svakodnevice i da, možda, biblioterapijom otvore mogućnost resocijalizacije. Duhaček je svoje dojmove objavio u tekstu Kako sam u zatvoru čitao zatvorenicima, pa imate priliku usporediti njihove doživljaje.


24. "Knjiga Mediterana" u čast 700 godina Splitskog statuta

Dvadeset četvrtu po redu manifestaciju “Knjigu Mediterana” u prostorijama Književnoga kruga Split predstavili su akademik Nenad Cambj, dekan splitskoga Filozofskog fakulteta Marko Trogrlić te dr. Žarko Radić s Pravnoga fakulteta. Smotra je ove godine posvećena 700. obljetnici Splitskoga statuta. U nedjelju 23. rujna predsjednik HAZU-a dr. Zvonko Kusić otvorio je "Knjigu Mediterana".


China’s Liao Yiwu to Be Honored With Peace Prize at Frankfurt Book Fair

Udruženje njemačkih nakladnika i knjižara na ovogodišnjem će Sajmu knjiga u Frankfurtu nagraditi kineskog disidentskog autora Liao Yiwua "Nagradom za mir", a u počast njegove rječite i neustrašive borbe protiv političke represije. Liao Yiwu je prije godinu i pol dana potražio utočište u Njemačkoj kako bi mogao slobodno pisati i objavljivati.


Mile Stojić dobitnik nagrade "Risto Ratković“ za 2012. godinu

Književna nagrada "Risto Ratković“ za 2012. godinu dodijeljena je Milu Stojiću, piscu iz Bosne i Hercegovine za knjigu pjesama "Dunia“ koja je objavljena u Hrvatskoj (izdanje V.B.Z., Zagreb 2011. godine). Vijest više nije nova, ali je u hrvatskim medijima prošla nezapaženo, pa skrećemo pažnju na obrazloženje žirija, kao i na još neke detalje vezane uz nagradu, npr. tko je još bio u konkurenciji i sl.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –