Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.12.2013.

Izložba : Kad utopijske oaze presuše, širi se pustinja banalnosti
Održava se
16.12.2013.

U ponedjeljak, 16. prosinca u 20,00 sati, u Galeriji Nova u Zagrebu (Teslina 7) održat će se otvorenje izložbe knjiga i publikacija o anarhizmu iz kolekcija Zorana Sente pod nazivom "Kad utopijske oaze presuše, širi se pustinja banalnosti".

Uvodna riječ: Vlado Martek

Anarhizam istodobno znači i pobunu i misao, doktrinu koja svoj cilj ima i u stvaranju što opsežnije i raznovrsnije anarhističke literature, od kanonskih djela do vrlo specijaliziranih i specifičnih studija. Kroz izbor knjiga i publikacija o anarhizmu te radova izvornih anarhističkih mislilaca, izložba pokazuje put razvoja anarhističke misli i razvoj anarhističkog izdavaštva.

Knjige iz različitih vremena, s različitih strana svijeta, raznolikih autora i raznolikih tematskih okvira govore o iznimno bogatom i šarolikom spektru promišljanja anarhizma u kontekstu razvoja društvenih struktura. Anarhizam nikad nije bio „u modi“, ali nikad ni sasvim po strani od udarnih društvenih događaja. Uvijek povijesno važan pratilac i suparnik različitih lijevih opcija, iznimno je privlačio pažnju vrlo različitih mislilaca, ali i umjetnika i društvenih aktivista. Na suptilan način postao je dio svakodnevnice u mnogim poljima ljudskoga djelovanja i uvijek je na određeni način intrigirao kreativni potencijal kulturne sfere.

Na sjecištu svijeta razmišljanja o uspostavi pravednijeg i slobodnijeg društva i svijeta umjetnosti i kulture sklonog trajnom propitivanju svih vrijednosti i zasada, stvoren je svijet knjiga, publikacija, časopisa i novina s anarhističkim predznakom koji ima svoj raspon i svoju poetiku.

Ova izložba je nastala da se prikaže barem dio onoga što anarhizam jest i što priča o anarhizmu jest u svijetu tiskane riječi, ali i onkraj njega.

Suorganizatori: WHW i izdavačka kuća DAF
Više!

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –