Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.06.2015.

Izložba stripa Berina Tuzlića - Strašila
Održava se
11.06.2015. u 19h

Otvorenje izložbe „Strašila“ bosanskohercegovačkog animatora i strip-umjetnika Berina Tuzlića i projekcija kratkog animiranog filma održat će se 11. lipnja u 19 sati u zagrebačkom KIC-u (Kulturni informativni centar, Preradovićeva 5).

Izložba ostaje otvorena sve do 14. lipnja 2015.

Otužni i istrošeni televizori i radio-aparati žive u osami strašeći svakoga tko prođe pored njih. Ljudi žive zatvoreni u svojim kućama od otpadaka, pokušavajući tako naći sklonište od medija koji ih proganjaju. U tom kaosu nalazi se jedna djevojčica-strašilo koja pomoću vizije ljubavi uspjeva ono naizgled neostvarivo – steći prijatelja.  U ovom svojevrsnom i naizgled jednostavnom stripu Tuzlić iscrtava čitave nijanse odnosa i društvenog konteksta gdje djevojčica spašavajući dječaka spašava i samu sebe. Strip „Strašilo“ oslikava stvarnost suvremenog doba koje u globalnim tekovinama komunikacije i zagušenosti informacijama nastoji odisati  „senzacionalizmom“. Naizgled dječji strip „Strašila“ se lako snalaze u svijetu odraslih propitujući osnovnu ulogu masovnih medija prema njihovim konzumentima.

Rođen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, Berin Tuzlić edukaciju u području animacije stječe kako u domovini tako i u Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj pa time i u konačnici u Zagrebačkoj školi crtanog filma. 1996. godine radi na dugometražnom animiranom filmu Šegrt Hlapić u produkciji Croatie filma. Francuska televizija Arte u odabiru kandidata za program PRIMN Francuske vlade odabire upravo Tuzlića, na osnovu već tada prepoznatih rezultata iz područja reklamne industrije, animacije i dizajna, za edukaciju po svjetskim standardima renomirane Francuske televizije iz oblasti vizualnih komunikacija.

Nagrađen je prestižnim nagradama, od kojih „Zlatni dukat Ataturk“ za kreativni slogan „Yes, we are open“ turskog ministarstva kulture i turizma te za film „Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje“ koji je osvojio 33 nagrade. Osim nagrade dobivene od strane francuskog ministarstva kulture valja spomenuti i onu na Zagreb Film Festivalu.

Sudjelovao je sa svojim autorskim radovima na preko 20 međunarodnih festivala širom svijeta: od Francuske, Japana, New Yorka pa do Hiroshime, Isfahana, Kine i u konačnici regije. Trenutno je zaposlen kao kreativni direktor u Via Mediji, vlastitoj agenciji za integrirano tržišno komuniciranje u Bosni i Hercegovini. Tuzlić je poznat kao osnivač Udruženja za art i vizualne komunikacije PIXEL te obavlja dužnost  Predsjednika ASIFE BIH – svjetskog udruženja animatora.

– Strašila –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –