Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 05.12.2008.

Književna večer Borisa Dežulovića u Rijeci
Održava se
07.12.2008.

Ukoliko ste u Rijeci, ove nedjelje, 7. prosinca 2008. prisustvujte književnoj večeri na kojoj udruga Katapult iz Rijeke ugošćuje bivšeg ratnog izvjestitelja, novinara i ponajprije vrsnog pisca - Borisa Dežulovića.

Književna večer s piscem počinje u 19 sati u prostoru Saveza udruga Molekula u Rijeci. Organizator književne večeri je udruga Katapult, a voditeljica Tea Tulić.

O Dežuloviću:

Rođen 1964. u Splitu, Dežulović svoju spisateljsku karijeru započinje u Slobodnoj Dalmaciji. Jedan je od osnivača i alternativnog kazališta Epicentar (1985) i splitskog tjednika Feral Tribune (1993.) Feral napušta 1999. i prelazi u zagrebački Globus gdje dandanas redovno objavljuje kolumnu 'Ugovor s Ðavlom'.

U suradnji sa Predragom Lucićem 1999. uređuje knjigu “Greatest Shits: antologija suvremene hrvatske gluposti” u kojoj se mogu pročitati tek neke od mnogobrojnih notornih izjava pojedinih vodećih saborskih dužnosnika, cijenjenih književnika i desničarskih intelektualaca. Svoj roman prvijenac “Christkind” izdaje 2003. g. za koji osvaja nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo. Osim što je u ovom romanu ispremješao žanrove, (odnosno koristio elemente znanstvene fantastike, krimića i horora) ponudio je čitateljima jedno ozbiljno i mračno štivo koje postavlja ozbiljna pitanja o moralu i podrijetlu iskonskog Zla.
Osim nagrade jutarnjeg lista, te godine osvaja i nagradu Marija Jurić Zagorka za novinarstvo.

Dokumentarni roman “Jebo sad hiljadu dinara” izdaje 2006. godine, u kojem donosi tragikomičan prikaz rata u BIH. Ovim romanom Dežulović osvaja čitateljske mase, ponajprije svojom duhovitošću. Treća njegova knjiga odnosi se na zbirku pjesama pod nazivom “Pjesme iz Lore”, u kojima progovara o zločinima uzimajući uloge balkanskih krvnika i njihovih nemoćnih žrtava. Mnogi se kritičari slažu da je upravo ova zbirka pjesama oličenje istinskog domoljublja, premda je pisana na način da se "ne svidi". Zbirka je izdana 2006. godine.

Knjiga koju izdaje 2007. godine objedinjuje šest priča u koherentnu zbirku pod naslovom “Poglavnikova bakterija”. Od kritičara hvaljena kao najduhovitija i najzabavnija Dežulovićeva knjiga ponovo povlači pitanje svekolikog Zla, te bez obzira na korištenje kvartovske proze, njegova poetika tu posebno dolazi do izražaja. Ovo je jedina njegova nekonceptualna knjiga.
2008. g. izdaje knjigu “Ugovor s Ðavlom”, odnosno ukoričene kolumne koje redovito piše od 1999. g. do danas za časopis Globus. U svojim kolumnama Dežulović parodira hrvatsku stvarnost "skeniranjem" svih važnijih događaja u državi.

Ono što neporecivo čini kvalitetu njegovih djela, bilo da se radi o prozi ili poeziji, jest njegov britki humor utkan u društveno
angažirane tekstove. Dežulović se ne libi zadirati i kritizirati sve aktualne pojave u hrvatskom društvu. On je pisac koji je u stanju
čitatelja istodobno rastužiti i nasmijati do suza.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –