Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N.B. - MV • 22.10.2012.

Konferencija o poticanju čitanja 25. i 26. listopada u Goethe Institutu

Na konferenciji za medije u Goethe Institutu Kroatien predstavljena je dvodnevna konferencija "Poticanje čitanja: njemačka iskustva i hrvatske perspektive" o njemačkim čitalačkim projektima i mogućnostima njihove primjene u Hrvatskoj bit će održana 25. i 26. listopada u knjižnici Goethe Instituta u Zagrebu.

Na radnom skupu, koji knjižnica Goethe Instituta organizira u suradnji s udrugom nakladnika ZANA, udrugom Knjižni blok  i hrvatskim P.E.N. centrom, gostovat će Sabine Uehlein, direktorica za programe i projekte zaklade Stiftung Lesen, koja od 1988. razvija programe poticanja čitanja u Njemačkoj, najavili su danas organizatori na konferenciji za novinare.

O čitalačkoj klimi u Hrvatskoj govorit će domaći stručnjaci, dok će u završnom dijelu konferencije sudionici i izlagači razmjenom iskustava pokušati dati impulse za razvoj poticanja čitanja u našoj zemlji.

Konferencija "Poticanje čitanja: njemačka iskustva i hrvatske perspektive" u prvom je redu namijenjena hrvatskim knjižnicama, a očekuje se sudjelovanje Agencije za odgoj i obrazovanje te savjetnika za hrvatski jezik.


Nenad Bartolčić i Seid Serdarević iz udruge Knjižni blok ustvrdili su kako "djeca u Hrvatskoj, okrenuta novim medijima, sve manje čitaju knjige". Nakladnici u Hrvatskoj iz dana u dan gube čitatelje, a bez poticanja čitanja, o zemlji znanja više ne može biti govora, upozorili su.

S obzirom da su negativne čitalačke trendove na zapadu uspjeli preokrenuti, očekuje se da će najavljeni skup potaknuti "slične inicijative i u Hrvatskoj", ali i dotok financijskih sredstava za što, tvrdi Serdarević, već postoje "neka obećanja" iz Ministarstva kulture.

Konferencija će biti održana na njemačkom jeziku, uz simultani prijevod na hrvatski jezik.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –