Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 10.04.2018.

Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske 'Preporod' predstavlja 'Nedoumice' Dževada Karahasana
Održava se
11.04.2018. u 18h

Dževad Karahasan: Nedoumice

Nedoumice Karahasan Dževad

Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske "Preporod" organizira 11. travnja 2018. s početkom u 18 sati predstavljanje knjige "Nedoumice" Dževada Karahasana. Predstavljanje će se održati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb).
 
Akademik Karahasan jedan je od najznačajnijih i najpriznatijih bosanskohercegovačkih pisaca današnjice. Svojim dramama, romanima i esejima, za koje je dobio brojne domaće i međunarodne nagrade, ostavio je jedan od najdubljih tragova u književnom životu Bosne i Hercegovine.

Od početka devedesetih godina njegovo djelo u svijetu je prepoznato kao jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke kulture. Karahasan i svoju poetiku i svoju misao, izraženu  u brojnim esejima, dobrim dijelom zasniva upravo na idejama i formama  višeslojnosti i pluralizma bosanskog kulturnog modela.
 

Književnost Vam ne može pomoći da ovladate svijetom ili makar samim sobom, ali Vam sigurno pomaže da shvatite i zavolite neizmjernu složenost kako svijeta, tako i jednako neizmjernu složenost ljudskog hića i života. Ne može Vam književnost pomoći da bombardirate i okupirate Bagdad, ali Vas može dovesti do temeljnog pitanja svakog ljudskog poduhvata: što ću ja u Bagdadu? Književnost Vam ne može pomoći da pobijedite na bilo kojem natjecanju, ali Vas može dovesti do pitanja šta Vam ta pobjeda znači.

I može nešto još mnogo važnije, što može jedino ona: podsjetiti Vas da nekad poraz može biti bolji od pobjede, čak i korisniji od nje. Ne vodi Vas književnost, doduše, do uspjeha, ali Vas uči da neuspjeh koji ste uistinu pojmili može hiti holji i korisniji od uspjeha koji Vas je stigao izvana. Ne uklanja književnost bol iz ruke, ali podsjeća koliko je lijepo, dobro i važno imati ruku sposobnu da osjeća bol, jer je bol neotuđiva osobina života. I tako dalje, i tako dalje.

Dževad Karahasan

Dževad Karahasan

Nedoumice

  • Preporod 12/2017.
  • 254 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789536192564
  • Cijena 160.00 kn

Jedino književnost može podsjetiti Vas da nekad poraz može biti bolji od pobjede, čak i korisniji od nje. Ne vodi Vas književnost, doduše, do uspjeha, ali Vas uči da neuspjeh koji ste uistinu pojmili može hiti holji i korisniji od uspjeha koji Vas je stigao izvana. Ne uklanja književnost bol iz ruke, ali podsjeća koliko je lijepo, dobro i važno imati ruku sposobnu da osjeća bol, jer je bol neotuđiva osobina života. (Dževad Karahasan)

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –