Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 12.01.2006.

Liga za opstanak hrvatskog izdavaštva
Održava se
01.01.1901.

Na Iskonovom portalu, u kulturnoj rubrici možete pročitati vrlo dobar tekst Barbare Matejčić koja analizira proteklu knjišku godinu u Hrvatskoj, ali u kontekstu događanja na tržištu knjiga. «Za nama je prevratnička godina. Loše posljedice su uočljive: zatvaranje knjižara, zasićenje knjigama i pad prodaje. Dobra, uvođenje jedinstvene cijene knjige, tek bi se trebala ostvariti.»

Detektirajući vrlo precizno glavninu problema, Barbara Matejčić se i kritički osvrće na ulogu onih kojima se zapravo sve ove godine i radi o glavi, a to su nakladnici i knjižari. «Kada neki novinski nakladnici kažu da su izdavači sami krivi za ono što im se dogodilo, jer su promjene na tržištu dočekali nespremni, osim što u tome ima dosta sarkazma pa i hipokrizije (pravila igre nisu za jedne i druge ista), ima i ponešto istine. To je zorno pokazala i ovogodišnja izborna skupština Zajednice nakladnika i knjižara, na kojoj se gotovo uopće nije ni pokušalo apostrofirati najvažnije strukovne probleme. Štoviše, čak je pet od šest predloženih kanidata za mjesto predsjednika Zajednice odbilo tu funkciju, što dovoljno govori o tome koliko su uopće zainteresirani da kroz strukovnu udrugu zastupaju zajedničke interese.»

Piše i o situaciji u knjižarstvu, ulozi Ministarstva kulture, nultoj stopi PDV-a za knjigu..., pa ako vas tekst zanima u cijelosti (a vrijedi ga pročitati!) kliknite na link .

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –