Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N. Bartolčić • 03.09.2013.

Naša djeca prava na proizvodnju časopisa Radost ustupila Večernjem listu

Pune 63 godine prvi književni časopis za djecu Radost izlazio je pod okriljem izdavačke kuće Naša djeca, odgojio brojne generacije mladih ljubitelja književnosti i likovne umjetnosti, i da se nakladništvo u Hrvatskoj smatra bitnom proizvodnom i kulturološko-obrazovnom granom tada bi hrvatski mediji transfer Radosti iz Naše djece u Večernji list (Styriu) primjereno zabilježili. No, kako nije riječ o nogometnom transferu, vijest je u marketinške svrhe objavio jedino - Večernji list.

Pa da ne izmišljamo toplu vodu, poslužit ćemo se dijelom tog priloga iz VL-a, i ponoviti kako se "rječnikom izdavačkog marketinga, časopis Radost može se pohvaliti prestižnim titulama za kojima teži svaki nakladnik. Godinama je bio bestseler, tiskan u nedostižnim nakladama, a danas nosi zavidnu titulu najdugovječnijeg časopisa za djecu na hrvatskom tržištu. Više od pola stoljeća kontinuiranog izlaženja, milijuni vjernih čitatelja, generacije školske djece - među kojima ima onih koji s radošću svojim unucima kupuju isti onaj časopis koji je i njima uljepšavao školske dane - takav životopis doista izaziva divljenje.

Časopis Radost oduvijek je bio pravi rasadnik visokokvalitetnih i vrijednih književnih tekstova i likovnih ostvarenja. U njemu su svoja literarna ostvarenja objavljivala i još objavljuju neka od najvećih imena književnosti za djecu, poput Zvonimira Baloga, Dobriše Cesarića, Gustava Krkleca, Nade Iveljić, Sanje Pilić... (u Radosti su započinjali i kazališni redatelj Krešo Dolenčić, ili strip crtači Krešimir Zimonić i Darko Macan... već samo po sjećanju poduža je referentna lista., op. N.B.)  Na njegovim stranicama mogu se vidjeti ilustracije najboljih hrvatskih ilustratora, među kojima ima onih koji su postigli zavidan uspjeh u europskim i svjetskim razmjerima. To je mjesto gdje djeca nauče voljeti umjetnost, ali i gdje se, zahvaljujući drugim vrijednim sadržajima - poput tekstova iz raznih znanstvenih područja, dobrih stripova, enigmatskih i zabavnih stranica - potiče njihova znatiželja, kritičko razmišljanje i razumijevanje svijeta koji ih okružuje."

 
Želeći provjeriti okolnosti prelaska Radosti pod okrilje Večernjeg lista, zamolili smo Slavka Kozinu, direktora Naše djece, za pobliže informacije i ukratko saznali sljedeće: nakladnička kuća Naša djeca sva prava na proizvodnju i korištenje imena Radost ustupila je Večernjem listu u dobroj vjeri da će uspješna poslovna transakcija i sada ali i na duže staze pokazati kao win-win situacija. Naime, Kozina ističe kako je posljednjih godina Našoj djeci postajalo sve teže bez uspješnije prodaje oglasnog prostora, kao i bez subvencije Ministarstva kulture (koje prema Kozininim riječima nije našlo interesa da financijski podupire ovaj najstariji dječji list u Hrvatskoj) osiguravati normalno izlaženje Radosti, a da se pri tome ne ugroze i temelji opstanka ostalog nakladničkog programa Naše djece.

U Našoj djeci ističu i kako se VL kao veliki i ugledan izdavač obvezao da će svoje bogato iskustvo i znanje iskoristiti kako bi časopis Radost postao dostupan što većem broju hrvatskih osnovnoškolaca, i pokušati se približiti vjerojatno ipak nedostižnim  slavnim brojkama iz 80-ih godina kada je Radost čitalo i oko 150.000 malih pretplatnika.

Časopis Radost je svojim sadržajima kako obrazovnog tako i zabavnog karaktera uvijek bio doživljavan kao poseban dodatak udžbenicima. Znajući koliko je teško mladim piscima i ilustratorima objaviti svoje prve radove utoliko je značajnije mjesto koje Radost i danas zauzima, te zajedno s ne tako brojnim "konkurentskim" dječjim časopisima (Smib, Prvi izbor) ima značajnu ulogu u vremenima kada djeca, barem u Hrvatskoj, malo ili nedovoljno čitaju.

Nadajmo se da će Večernji list (Styria) ostati na visini zadatka, i da će Radost i dalje izlaziti ispunjavajući svoju sada već polustoljetnu misiju.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –