Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 29.09.2005.

Nove interpretacije književnih klasika

Na bogatoj i živahnoj hrvatskoj nakladničkoj sceni dobili smo još jednog nakladnika, imenom Opus. Ovaj je nakladnik, smješten u Zagrebu, svoj rad započeo hrvatskim izdanjem CliffsNotes priručnika - priručnika koji se bave interpretacijom književnih djela s ciljem da književne klasike približe i učine razumljivima svima.
U prvoj seriji CliffsNotes priručnika na hrvatskom, izašla su dva naslova - interpretacije: «Zločin i kazna» F. M. Dostojevskog i «Hamlet» Williama Shakespearea.

CliffsNotes priručnici pripadaju najpopularnijoj američkoj seriji književnih priručnika koji se bave interpretacijom književnih klasika. Riječ je o produktu skupnog napora učitelja, pisaca i urednika u otkrivanju novih postupaka primanja, razumijevanja i procjenjivanja književnih klasika. Osnovna je nakana ovih priručnika da pruže dodatnu pomoć svima koji izučavaju književnost, a posebno učenicima, studentima i profesorima književnosti. Međutim, kako se ističe u uvodu svakog od priručnika, njegova nakana jest da pomogne pri čitanju ne i da to čitanje zamijeni.

CliffsNotes priručnici donose informacije o autoru, društvenim i povijesnim okolnostima u kojim je pojedino djelo nastalo, strukturi i tradiciji književnih žanrova, podrobne činjenice o likovima, kritičke analize, ističu ključna pitanja, nude pojmovnik manje poznatih izraza, strane fraze i književne aluzije, te karte, genealogije i bibliografiju.

Uz ova dva objavljena naslova, u pripremi su još priručnici: «Homerova Ilijada», «Sofoklov Kralj Edip/Antigona», «Danteov Pakao», «Tolstojeva Ana Karenjina» i «Salingerov Lovac u Žitu»

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –