Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 10.10.2016.

Odabrano 11 polufinalista za devetu književnu nagradu roman@tportal.hr

Žiri tportalova književnog natječaja za najbolji hrvatski roman odabrao je 11 naslova koji ostaju u konkurenciji za devetu književnu nagradu roman@tportal.hr vrijednu 50 tisuća kuna. U svojoj ocjeni konkurencije ističu da je riječ o vrlo dobroj godini koja donosi nekoliko odličnih romana, nova imena, nove teme u hrvatskoj književnosti i žanrovsku i diskurzivnu raznolikost, a istovremeno bilježe i pad uredničkog i izdavačkog standarda.

Na ovogodišnji natječaj tportala pristiglo je 56 prijava. Romane su mogli prijaviti izdavači ili autori, a riječ je o djelima izdanim tijekom kalendarske 2015. godine.

Žirijem ovogodišnjeg natječaja predsjeda književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić, a članovi su prevoditeljica Ursula Burger, kazališni redatelj Ivica Buljan, te urednici i pisci Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić.

Žiri književne nagrade roman@tportal.hr sastajao se u nekoliko navrata, a od gotovo rekordnog broja prijavljenih naslova (samo je u prvoj godini natječaja bila jedna prijava više), odabrali su 11 romana koji ostaju u natječaju za književnu nagradu roman@tportal.hr.

 


Poredani abecednim redom autora polufinalisti su:


- Ludwig Bauer: "Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek" (Fraktura)

- Luka Bekavac: "Policijski sat" (Fraktura)

- Marko Dejanović: "Karte, molim!" (Sandorf)

- Zoran Ferić: "Na osami blizu mora" (V.B.Z.)

- Đurđa Knežević: "Disanje nemani" (Fraktura)

- Nebojša Lujanović: "Oblak boje kože" (Fraktura)

- Robert Perišić: "Područje bez signala" (Sandorf)

- Ivana Sajko: "Ljubavni roman" (Meandar Media)

- Bekim Sejranović: "Tvoj sin Huckleberry Finn" ( V.B.Z.)

- Slobodan Šnajder: "Doba mjedi" (TIM press)

- Irena Vrkljan: "Protokol jednog rastanka" (Naklada Ljevak)


Pobjednika ćemo doznati sredinom studenog.

Nakon što je odabrano 11 polufinalnih naslova, tportalov žiri svoj izbor najboljih romana suzit će na pet naslova koji ostaju u finalu, a pobjednika ili pobjednicu koji dobiva tportalovu književnu nagradu, znat ćemo sredinom studenog.

U međuvremenu, žiri nastavlja s radom, a na tportalu pod ključnom riječi roman@tportal.hr 2016. čitajte o tijeku natječaja.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –