Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.01.2018.

Otvaranje Portala 7 - izložbe Borisa Hergešića
Održava se
23.01.2018. u 19h

Ilustracija: © Boris Hergešić

Otvorenje izložbe Borisa HergešićaPortal 7” održat će se u utorak 23. siječnja u 19 sati, u zagrebačkoj galeriji Vladimira Nazora (Ilica 163 a).

Izložba ostaje otvorena do 13. veljače 2018. godine.

Multimedijalni projekt “Portali” bavi se ispitivanjem i pomicanjem granica doživljaja prostora, virtualnog i realnog te fizičkog i metafizičkog. Umjetnikova ideja “Portala”, inspirirana urbanim lokacijama, ujedno je i polazna točka s kojom eksperimentira tako da ambijent jedne lokacije “prenese” na drugu s ciljem da stopi njihove granice te rekreira i postavi novonoastale odnose. Boris Hergešić eksperimentira i s "prenošenjem" digitalnih 3D likova u skulpture postavljene u prostor galerije kao i u virtualne likove, koji koegzistiraju s posjetiteljima, s tendencijom ne samo da otvori prostorne granice nego da promijeni percepciju prostora i u tom kontekstu potakne promatrača na razmišljanje o postojanju alternativnih doživljaja prostora i o mogućnostima paralelnih stvarnosti.

Izlaganjem digitalne slike, skulptura, upotrebom nove tehnologije “augmented reality”, zvučnom kulisom lokacije i autorskom glazbom, autor postiže imerzivni ambijent u koji posjetitelj uranja i dobiva osjećaj obrgljenosti prostora. Posjetitelj nije više običan promatrač nego, ambijentalno obuhvaćen, postaje sudionikom.

Ilustracija: © Boris Hergešić

Ovom izložbom Hergešić otvara “Portal 7”, nazvan po kompjutersko generiranoj slici “Sedmica”, prostoru kafića, koja dimenzijama formata dominira prostorom galerije i njenim ambijentom. Oživljeni, animirani likovi sa slike ulaze u različite međusobne odnose a skulpture likova u odnos s promatračem. Postavljanjem likova kao skulptura u izložbeni prostor autor se referira i na fenomen eskapizma i njegova glavnog obilježja - stvaranja nove stvarnosti i nove vrste svijesti alternativnog svijeta, te postavlja pitanje koliko avatara ima svatko od nas, koliko života živimo i koliko uloga igramo, postoje li uopće granice između virtualnog i realnog života pa tako i virtualnog i realnog prostora u kojem obitavamo, paralenih svjetova i stvarnosti te da li nam je zaista potrebna potvrda i jednadžba kvantnih fizičara.

Iz kataloga izložbe, Paula Deša Margaretić

O autoru:
 

Ilustracija: © Boris Hergešić

Boris Hergešić rođen je u Zagrebu 1974. godine, gdje je diplomirao na odjelu kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti  u Zagrebu. Bavi se 3D animacijom i novim medijima. Njegovi site-specific radovi Aquarium (2013) i Lunatic (2016), MSU-u producton line (2017) prikazani su u Animafestovu programu Animation goes MSU. Animira brojne crtiće, radi video-mapping za razna kulturna događanja te surađuje na filmovima za vizualne efekte. Napravio je nekolicinu augmented reality - interaktivnih projekata. Asistira na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, na predmetima digitalna animacija i digitalna televizija.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –