Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.08.2016.

Otvorenje izložbe Andrija Medulić Schiavone iz fonda Grafičke zbirke NSK u Slovniku Ivana Kukuljevića Sakcinskoga
Održava se
01.-30.09.2016.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvara se izložba Andrija Medulić Schiavone iz fonda Grafičke zbirke NSK u Slovniku Ivana Kukuljevića Sakcinskoga, postavljena u povodu 200. obljetnice rođenja sastavljača Slovnika i čuvenoga ilirca.

Posjetitelji izložbe imat će priliku razgledati petnaest grafika iz serije Krist i apostoli koje je Ivan Kukuljević Sakcinski u Slovniku pripisao Andriji Meduliću, a nastali su, najvjerojatnije, u razdoblju od 1548. do 1550. godine. Uz grafike bit će izložen i Slovnik Ivana Kukuljevića Sakcinskoga koji je u digitalnome obliku dostupan na mrežnim stranicama Bavarske državne knjižnice.

Izložba se otvara u četvrtak, 1. rujna 2016. u 12 sati, u čitaonici Zbirke, a moći će se razgledati do 30. rujna 2016. godine, od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati.

 

Ivan Kukuljević Sakcinski bio je hrvatski političar, povjesničar, književnik i bibliograf. Bavio se historiografijom, arhivistikom, bibliografijom, književnošću, epigrafikom, utemeljivši brojne ustanove, a svojim se radom osobito istaknuo u području leksikografije i povijesti umjetnosti. Često je boravio u Veneciji, Beču i Budimpešti kako bi u tamošnjim knjižnicama proučavao bitne izvore koji odražavaju njegove interese. Kao jedan od prvih istraživača u području povijesti umjetnosti u Hrvatskoj, ali i šire, Ivan Kukuljević Sakcinski bio je svjestan potrebe za stvaranjem prvoga nacionalnog biografsko-bibliografskog leksikona. U razdoblju od 1858. do 1860. godine objavljen je "Slovnik umjetnikah jugoslavenskih", prvi hrvatski biografski leksikon i prva bibliografija iz nacionalne povijesti umjetnosti.

Najopširnija je biografija u Slovniku Andrije Medulića. Prezime Medulić izveo je Kukuljević od prezimena talijanske obitelji Meldolla doseljene u Zadar iz pokrajine Forlì, a Medulić je sam dodao nadimak Schiavone. Medulić je radio uljene slike na platnu i drvu, freske, crteže i grafike biblijskoga, mitološkoga i alegorijskoga sadržaja. Medulićevi bakropisi i bakropisi u kombinaciji sa suhom iglom, tehnikom koju je prihvatio među prvima u Italiji, obilježeni su eksperimentiranjem i spontanim crtežom.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –