Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tema • Piše: MV Info • 20.03.2012.

Otvoreno pismo Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba

Uvidom u rezultate Programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba, objavljenih prošli tjedan, zaključujemo da Grad Zagreb 2012. godine i dalje ne prepoznaje važnost elektroničkih publikacija (elektroničkih časopisa i portala) kao suvremenih medija koji posluju po jednakim profesionalnim principima kao i svi ostali mediji - s uredništvom, redakcijama, novinarima, fotografima, lektorima itd.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba ove je godine za elektroničke publikacije izdvojio svega 7,1% od svog budžeta za časopise, iako elektroničke publikacije čine 20% ukupno odobrenih medijskih projekata koji su u nadležnosti Vijeća za knjižničnu djelatnost i časopise.

Iako već pune dvije godine naša Inicijativa pokušava s Gradom definirati jasne kriterije za procjenu elektroničkih publikacija (e-časopisa i portala), iz objavljenih rezultata je vidljivo da takvi kriteriji još uvijek ne postoje. Prije svega ne postoji adekvatna evaluacija izvršenih projekata jer Grad u 2012. godini ponovno financira portal koji prošle godine nije objavio gotovo niti jedan novinarski tekst (DOP magazin). Iz ovoga zaključujemo da prethodni rad, mjerljivi rezultati i poštivanje ugovornih obaveza nisu uvjet za dobivanje sredstava iz javnih potreba za kulturu Grada Zagreba.

Također, ove je godine Grad Zagreb odlučio podržati 'start-up' projekt pod nazivom Kultura u Zagrebu za koji je izdvojio čak 30%, točnije 60.000 kn, od sredstava namijenjenih elektroničkim publikacijama. Dok s jedne strane Grad izdvaja tolika sredstva za još nepostojeći portal, u isto vrijeme u potpunosti ignorira postojeće portale koji sustavno prate kulturu u Zagrebu (H-Alter, Queer, Voxfeminae...). Portalima koje pak podržava dodjeljuje  iznose koji nisu dovoljni za funkcioniranje ovih medija na mjesečnoj, a kamoli na godišnjoj razini. 

Uz to, portal Kultura u Zagrebu zamišljen je kao promotivni portal za projekte koje podržava Grad Zagreb pa se postavlja pitanje zašto se takav projekt financira iz javnih potreba za kulturu, a ne, primjerice, iz Ureda gradonačelnika koji već raspolaže s 2 milijuna kuna za projekt Zagreb.hr, odnosno 15 milijuna kuna za poslove informiranja i odnosa s javnošću.

Ako Grad nastavi na ovaj način tretirati elektroničke publikacije i ubrzo ne prepozna važnost suvremenih medija i vrijednosti koje internet po svojoj prirodi promovira - pluralizam, građansku participaciju, široku dostupnost sadržaja i mogućnosti dalje distribucije - hrvatska i zagrebačka medijska scena izgubit će i one zadnje prostore javnog informiranja koji nisu vođeni komercijalnim interesima i koji na nepristran i objektivan način informiraju i educiraju vrlo široku publiku o pitanjima iz područja kulture i društva te jamče pluralizam medijskog krajolika, jedne od temeljnih odrednica europske medijske politike.   


Zbog svega navedenog, mi portali okupljeni u Inicijativu elektroničkih publikacija iz područja kulture i civilnog društva zahtijevamo:

1. Očitovanje Gradskog ureda o tome po kojim kriterijima su ocjenjivani portali;
2. Očitovanje Gradskog ureda o tome zbog čega se za elektroničke publikacije izdvaja tek 7,1% budžeta za časopise;
3. Javnu objavu Vijeća za knjižničnu djelatnost i časopise o dodijeljenim ocjenama za prijavljene projekte;
4. Hitnu korekciju Programa i rebalans proračuna;
5. Osnivanje posebnog Vijeća za medije u koje će biti uključeni članovi kompetentni za procjenu kvalitete elektroničkih publikacija, odnosno razdvajanje medija od knjižnične djelatnosti i nakladništva.  


U Zagrebu, 19. ožujka 2012.

 
Inicijativa elektroničkih publikacija iz područja kulture i civilnog društva

Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva - portal Kulturpunkt.hr
Mali prst - portal Kupus.net
Moderna vremena Info d.o.o. - portal MVInfo.hr
Pogledaj to d.o.o. - portal Pogledaj.to
Prima media d.o.o. - portal Urbancult.hr
Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona' - portal Voxfeminae.net
Udruga za promicanje kultura Kulturtreger - portal booksa.hr
Udruga za nezavisnu medijsku kulturu - portal H-Alter.org
Udruga Domino - portal Queer.hr
ZaMirNET - portal Zamirnet.hr

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –