Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.11.2013.

PETAK na Interliberu, 15. 11. 2013.
Održava se
15.11.2013.

Od petka na Interliberu očekujemo samo najbolje, počevši od promocije romana „Sin gospodara siročadi“ dobitnika Pulitzerove nagrade za književnost 2013. godine Adama Johnsona.

Održat će se - uručenje književne nagrade KOČIĆEVO PERO piscu i novinaru Predragu Luciću za knjigu „Gusle u magli“, kao i svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu OVCA U KUTIJI.

Svoje će knjige predstavljati, potpisivati i družiti se s publikom: Miljenko Jergović, Višnja Biti, Milan Sijerković, Radoslav Katičić, Paul O'Grady, Tomislav Torjanac, Sanja Pilić, Sanja Polak, Rujana Jeger, Željka Lovrenčić, Ljerka Totch Naumov, Majda Rijavec, Dubravka Miljković, Ivana Simić Bodrožić, Tomislav Torjanac, i drugi.

Od predstavljanje izdvajamo predstavljanje Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca, promociju priručnika "Terapijski psi u Hrvatskoj“ autorice Lucije Katalenić, predstavljanje romana čileanskog pisca hrvatskih korijena Oscara Andrésa Barrientosa Bradasica "Vjetar je zemlja koje više nema" i slikovnice za djecu "Čajana na Mjesecu" Gordane Lukačić i Tee Stražičić.

Također ne propustite Putopisnu tribina "Tko čita (ne) skita“ s Majom Klarić, Hrvojem Jurićem i Dvinom Meler, kao i okrugli stol Facebook u knjižnici, knjižnice na Facebooku.


Interliber, 15. 11. 2013., petak

DOGAÐANJA NA GLAVNOJ POZORNICI U PAVILJONU 6

10:30 - 11:00 sati
Predstavljanje novih izdanja izdavačke kuće BLC Banjaluka
Sudjeluju Nenad Novaković i Željko Marjanović sa BLC u Banjaluci

11.00 - 11.30 sati
KOČIĆEVO PODNE - uručenje književne nagrade piscu i novinaru Predragu Luciću za knjigu „Gusle u magli“
Organizator: ZADUŽBINA PETAR KOČIĆ

11.30 - 12.00 sati
Darko Bavoljak - "Goli otok“ - dokumentarni film, HDA, Zagreb 2013
Dokumentarni film Goli otok nastao je u koprodukciji Hrvatskog državnog arhiva i ART DE FACTO-a. U filmu su korišteni i analizirani dosjei i dokumenti Hrvatskog državnog arhiva koji nas uvode u Udbinu stranu medalje; u dileme uhapšenih ibeovaca, u njihove privatne i ideološke dvojbe, u sam proces istrage, u namjere istražitelja jugoslavenskih tajnih službi, kao i u samu logiku borbe jugoslavenskih komunista protiv Informbiroa. Oni nam, osim konkretnih spoznaja, dočaravaju i atmosferu koja je vladala na partijskim sastancima, u labirintima Udbe, na ulicama gradova i sela kao i na samom Golom otoku.
Organizator: Hrvatski državni arhiv

12.00 - 13.00 sati
Završetak manifestacije Mjesec hrvatske knjige
Predstavljanje knjiga u izdanju Hrvatskoga knjižničarskog društva i Knjižnica grada Zagreba. Knjiga Alke Stropnik „Knjižnica za nove generacije: Virtualni sadržaji i usluge za mlade“ i Zbornik radova „Druga prilika: Izazovi i perspektive u radu s beskućnicima“.
Organizator: Knjižnice Grada Zagreba

13.00 - 14.00 sati
Okrugli stol Facebook u knjižnici, knjižnice na Facebooku
Hrvatska udruga školskih knjižničara održat će okrugli stol s temom Facebook u knjižnici, knjižnice na Facebooku. Sudjeluju: Alka Stropnik (knjižnica Medveščak), Ivana Hebrang Grgić (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Filozofski fakultet  Sveučilišta u Zagrebu), Miroslav Huzjak (Odsjek za izobrazbu učitelja, Učiteljski fakultet  Sveučilišta u Zagrebu), Denis Vincek (OŠ Ante Kovačića, Zlatar), Bojana Meandžija (izdavačka kuća Alfa) te učenici osnovnih i srednjih škola.
Organizator: Hrvatska udruga školskih knjižničara

14.00 - 15.00 sati
Tulum slova - projekt namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovne te prvih i drugih razreda srednje škole, a čine ga noćni čitateljski susret u kojem je, uz ostale aktivnosti, čitanje iz užitka i druženje s drugom knjižnicom preko servisa skype obavezna aktivnost. Završnu svečanost čini kratki program koji slavi čitanje naglas iz užitka te se proglašava najuspješnija knjižnica jednogodišnjeg ciklusa, a to je ona  čiji su učenici čitali na najviše mjesta u lokalnoj zajednici i napravili to na najatraktivniji način.
Organizator: Hrvatska udruga školskih knjižničara i Hrvatska mreža školskih knjižničara

15.00 – 15.30 sati
Ivan Milotić: Milanski edikt
Kako u stranoj, tako i u domaćoj znanosti čak i sam tekst Milanskog edikta, čija se 1700. obljetnica upravo slavi, vrlo je slabo poznat, rijetko prevođen te nikada sustavno i analitički pravno prokomentiran. Zbog toga su sadržaj Milanskog edikta u cjelini, posebice posebna područja koja uređuje, potpuna nepoznanica. Nepoznanica je, također, činjenica da je Milanski edikt samo jedan od edikata (točnije osmi) koji su se od početka IV. stoljeća donosili glede kršćana i kršćanstva, i četvrti kojim se njihov status poboljšao. Povrh toga, on nije ni posljednji edikt kojim se sveobuhvatno afirmirao položaj kršćanstva u rimskoj državi.
Organizator: Kršćanska sadašnjost

15.30 – 16.00 sati
Predstavljanje Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca
(nakladnik Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice)
Sudjeluju: ravnatelj HMI Marin Knezović, urednik Slaven Bačić, izvršni urednik  Tomislav Žigmanov, te članovi uredništva Mario Bara i Petar Vuković
Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice afirmiralo se u leksikografskome radu, objavivši jedanaest svezaka Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca za nepuno desetljeće, počevši od 2004. Na ukupno 1083 stranice objavljeno je dosad 1288 članaka, koje potpisuju 133 suradnika
Organizator: Hrvatska matica iseljenika

16.00 - 16.30 sati  
Promocija priručnika "Terapijski psi u Hrvatskoj“ autorice Lucije Katalenić
Dobrobit uvođenja terapijskih pasa u rad s djecom s teškoćama u razvoju i odraslima.

16.30 - 17.00 sati
Promocija knjige "Bez dlake na jeziku“ autorice Rujane Jeger

17.00 – 17.30 sati
Napredno rješavanje problema programiranjem u Pythonu
Sudjeluju: autori akademik Leo Budin, Predrag Brođanac, Zlatka Markučič i Smiljana Perić
Organizator: nakladničko poduzeće Element

17.30 - 18.00 sati
„Oblici matematičkog mišljenja“, autor Zdravka Kurnika
Knjiga je veliko djelo iz ostavštine poznatog hrvatskog metodičara nastave matematike, profesora Zdravka Kurnika i pripada obveznoj stručnoj literaturi svakog nastavnika matematike.
Organizator: Nakladničko poduzeće Element

18:00 - 19:00 sati
Izložba starih slikovnica autorice Tamare Teković (paviljon 6, 13B)
Predavanje: Slikovnica - dječja knjiga par excellence: Što je to slikovnica? Definicije, vrste, autori ...
Predavačica: Tamara Tekovic, slikovnjakinja

19.00 - 19.30 sati
„Zagrebački zbor kao poveznica hrvatskog i europskog gospodarstva (1922.-1940.)“ - autor Goran Arčabić
Knjiga govori o povijesti Zagrebačkog zbora (današnjeg Zagrebačkog velesajma), utemeljenog 1909. godine kao sajamske ustanove s ciljem unapređivanja trgovine, obrta i industrije te povećanja interesa stranaca za dolazak u Zagreb.
Sudjeluju: Ivica Šute, Damir Agičić i Goran Arčabić
Organizator: Srednja Europa

19.30 - 20.30 sati
Svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu OVCA U KUTIJI
Finalisti su: "Mauro- plavetni kit", Manuele Vladić- Maštruko (Sipar), "Kako je šuma dobila most"grupe autora (Uduga Kapibara), "Bajka iz plićaka", Lidija Dujić, Dijana Nazor (Mala zvona), "Volite li životinje?", Nada Zidar-Bogadi, Tomislav Tomić (Sipar), "O djevojčici koja nije znala crtati, velikom čarobnjaku i zaljubljenom krokodilu", Ana Ðokić, Darko Macan (Knjiga u centru), "Blistanova priča", Nada Horvat, Ana Jakić Divković (Sipar), "Dobroćudna čudovišta Hrvatske" Stanislav Marijanović (Sipar), "Mjesečeve sjene", Zdenko Bašić (Planetopija).
Stručni žiri u sastavu Diana Zalar, Dubravka Težak i Zoran Pongrašić te dječji žiri, dodijelit će nagrade OVCA U KUTIJI stručnog žirija i dječjeg žirija autorima najkvalitetnijih hrvatskih slikovnica.
Organizator: Knjiga u centru


***

DOGAÐANJA NA ŠTANDOVIMA IZLAGAČA:

Izložba nakladničke djelatnosti hrvatskoga iseljeništva, hrvatskih manjina te Hrvata iz Bosne i Hercegovine
, Paviljon 6, štand 2 a

11.00 sati
Predstavljanje zbirke pjesama "Nemir koji nije imao ime" hrvatsko - makedonske autorice Ljerke Totch Naumove
(nakladnici KLD Rešetari i Hrvatska matica iseljenika, Rešetari - Zagreb, 2013.)
Sudjeluju: Sanja Vulić i autorica Ljerka Totch Naumova

12.00 sati
Predstavljanje knjige "Od pustinje do ledenjaka" hispanistice Željke Lovrenčić
Književnost čileanskih Hrvata (nakladnik Društvo hrvatskih književnika - ogranak Pula, Pula, 2013.)
Sudjeluju: Sanja Vulić i autorica Željka Lovrenčić

12.30 sati
Predstavljanje romana čileanskog pisca hrvatskih korijena Oscara Andrésa Barrientosa Bradasica "Vjetar je zemlja koje više nema"
(nakladnik AGM, podružnica Zagrebačkog holdinga i Hrvatska matica iseljenika, Zagreb, 2013.)
Sudjeluju: urednica Grozdana Cvitan (AGM) i prevoditeljica Željka Lovrenčić


KGZ/MJESEC HRVATSKE KNJIGE
, Paviljon 6, štand 18f

10.30 - 12.00 sati
"Čajana na mjesecu" - književni susret i likovno - slastičarska radionica
Predstavljanje slikovnice za djecu "Čajana na Mjesecu" - Gordana Lukačić (tekst), Tea Stražičić (ilustracije)
"Čajana na Mjesecu" je eko priča koja na neobičan način upozorava na ljudske propuste koji su ugrozili opstanak mnogih živih bića na Zemlji. Nakon susreta - likovna radionica modeliranja medvjedića  "Kugla, kugla, kuglica, gotova je pandica!". Radionicu vodi Davorka Premec. Čaj i kolačiće poslužuje autorica slikovnice "Čajana na Mjesecu" Gordana Lukačić

13.30 - 15.00 sati
"Carstvo sreće“ - predstavljanje nove knjige Mirjane Gaure u organizaciji Knjižnice I. B. Mažuranić.

15.00 – 16.30 sati
Cambridge English First - Spremni za uspjeh u stvarnom svijetu u suradnji s British Councilom
voditelj: Stephen HINDLAUGH
Cambridge English First ili First Certificate in English (FCE) je kvalifikacija iz engleskog jezika  na razini B2 Zajedničkog europskog referentnog okvira za jezike. Prezentacija će pružiti uvid u sam ispit i što on može ponuditi učenicima i kao priprema za maturu.

17.00 – 18.30 sati
"Povratak vitezova“ - voditelj Borna Lulić
U interaktivnoj radionici Vitezovi 21. stoljeća, učenici će istraživati koje to vrline odlikuju jednog suvremenog viteza i vitezicu, a onda i krenuti u potragu za njima, kako u sebi, tako i u ljudima oko sebe.  Bavit ćemo se važnim pitanjima poput otkrivanja životne misije, jačanja i izgradnje karaktera, ali i kako se suočiti s unutarnjim zmajevima ljutnje, ljubomore ili strahom od plesanja. Na  kraju ćemo na viteškome turniru tražiti, a onda i proglasiti najodvažnijeg viteza  i vitezicu.

19.00 – 20.30 sati
Putopisna tribina "Tko čita (ne) skita“
Putopisna tribina u suradnji sa STA travel agency. Razgovor s putopiscima Majom Klarić, Hrvojem Jurićem i Dvinom Meler, predstavljanje novih knjiga i fotografija s putovanja.
Razgovor s njima vodit će Sanja Repanić Blažičko.

V.B.Z., Paviljon 5
18.00 sati
Kristina Ercegović – „Sam svoj gazda : Kako uspjeti u poduzetništvu unatoč svemu i svima“
Susret s autoricom i potpisivanje nove knjige


FRAKTURA, Paviljon 5, štand 9b
19.00 - 12.00 sati
Miljenko Jergović- susret s autorom i potpisivanje knjiga


PROFIL, Paviljon 5
12.00 sati
Majda Rijavec i Dubravka Miljković - „Teen psiha“; s autoricama razgovara Tomislav Cvitković

18.00 sati  
Ivana Simić-Bodrožić, „Za što sam se spremna potući“; razgovaraju Ivana Simić-Bodrožić i Milan Majerović-Stilinovi栠  


MOZAIK KNJIGA, Paviljon 6
11.00 – 14.00 sati
Gostuju: Sanja Pilić
Sanja Polak

17.00– 19.00
Gostuje: Tomislav Torjanac


ALGORITAM,
Paviljon 5
18.00 sati
Paul O'Grady – "Ja, tata iz Irske" – potpisivanje knjige


ŠKOLSKA KNJIGA
, Paviljon 5
10.30 – 11.30
Karte „Znam sve – pitaj me!“ Koraljke Bakota i Ðurđice Ivančić
12.00 sati
„Sin gospodara siročadi“ dobitnika Pulitzerove nagrade za književnost 2013. Adama Johnsona
O knjizi će razgovarati Gordan Duhaček, Josip Šarić, autor Adam Johnson i urednica Diana Matulić
Razgovor će moderirati Vlatka Kolarović
13.00 sati
„Hrvatski jezik“ Radoslava Katičića
Knjigu će predstaviti akademik Stjepan Damjanović, akademik Ausgust KOvačec, Marko Samardžija, autor knjige, akademik Radoslav Katačić i urednica
15.00 sati
Predstavljanje knjige „Samo još jedanput“ Višnje Biti
16.00 sati
„Pričice iz meteorološke škrinjice“ Milana Sijerkovića
Knjigu će predstaviti Zoran Vakula, Milan Sijerković, urednica Slavenka Halačev. Tekstove iz knjige interpretirat če glumica Doris Pinčić

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –