Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: N.B. - MV • 04.09.2010.

Peti hrvatski slavistički kongres u Rijeci

Peti hrvatski slavistički kongres održat će se od 7. do 10. rujna u Rijeci pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića. U radu Kongresa sudjelovat će 220 kroatista i slavista iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Makedonije, Poljske, Rusije, Ukrajine, Austrije, Italije, Madžarske, Norveške, Njemačke i Australije. Izlagači su prijavili 180 referata iz područja filologije i znanosti o književnosti.

Svrha hrvatskih slavističkih kongresa utvrđivanje doprinosa hrvatske filološke znanosti unutar slavistike. Kongresi imaju i međunarodni značaj, te se na svakom od njih dodjeljuju nagrade za znanstvena postignuća - za jezikoslovni doprinos Medalja Stjepana Ivšića, za književno-znanstveni Medalja Antuna Barca te Medalja Vatroslava Jagića za inozemni doprinos iz području kroatistike.

 
Ovogodišnji dobitnik Medalje Stjepana Ivšića jezikoslovac Josip Silić, Medalje Antuna Barca Viktor Žmegač te Medalje Vatroslava Jagića madžarski filolog Istvan Nyomarkay.

Medalje će dobitnicima biti uručene na 5. kongresu u Rijeci.

 
Osim tri plenarna izlaganja na kongresu će se raditi u sedam sekcija - hrvatskoglagoljska i paleoslavistička problematika, slavenski kontekst hrvatskoga jezika, slavenski kontekst hrvatske književnosti kulture, čakavska sastavnica hrvatskoga jezika, književnosti i kulture, kodificiranje i kultiviranje hrvatskoga jezika u XX. stoljeću, visoko i nisko u hrvatskoj književnosti i kulturi, konstrukcija i de(kon)strukcija kanona (u povodu 100. obljetnice smrti Janka Polića Kamova) te hrvatski jezik i književnost u nastavi.

Hrvatski slavistički kongresi održavaju se svake četvrte godine, a prvi je priređen 1995. u Puli.

– 5. hrvatski slavistički kongres - Rijeka 2010. –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –