Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.03.2016.

Počinje deseti Pričigin, splitski festival pričanja priča
Održava se
29.03.-02.04.2016.

Deseti festival pričanja priča "Pričigin" - svetkovina pripovijednja, slušanja i dobre volje održat će se u Splitu od 29. ožujka do 2. travnja 2016. godine. Za jubilarno izdanje festivala pripremljen je bogatiji program, dominantno obilježen brojem 10.

Nastupit će poznati pripovjedači s dosad neispričanim pričama, a neće nedostajati ni novih lica, domaćih kao i onih iz regije. Svoje će priče pričati: Emir Imamović Pirke, Zrinka Pavlić, Rujana Jeger, Marinko Koščec, Zoran Krušvar, Gordan Nuhanović i Nenad Stipanić, Siniša Labrović, Eda Vujević, Aleksandra Kardum, Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Belmondo Miliša, Ante Tomić, Tanja Mravak, Rumena Bužarovska (Makedonija), Dušan Čater  (Slovenija), Ozren Kebo i Ahmed Burić (BiH).

Deseta godina Pričigina prilika je i da reperi još jednom ispričaju svoje priče. U programu "Repigin" nastupit će Vojko Vrućina i Ivo Sivo (Dječaci), Scriptor, Jantar i Kali (Oni), Žuvi i Phlagma (beatbox). Predstavit će se i splitski piciginaši kao i učenici osnovnih škola, izabrani na Dječjem Pričiginovom natječaju. Održat će se i program autorskih večeri na kojima će sudjelovati Zijah Sokolović, Sinan Gudžević i Miro Gavran, a jedna je večer posvećena romskim pričama i pripovjedačima.

U kavani Semafor tradicionalno će se održavati Burza pročitanih knjiga pod motom "Knjige na vagu, knjige na metre" - koliko knjiga donesete, najviše toliko možete i odnijeti. Sve knjige koje preostanu na štandu ove će se godine donirati  romskoj knjižnici "Kalje alu Bajaš - Romski put" iz Kutine.

Desetu obljetnicu Pričigin će zapečatiti snimanjem "Decenijske fotografije" na Prokurativama. Na snimanje su pozvani i dobrodošli svi suradnici, sudionici i prijatelji Pričigina, s naglaskom na vjernu publiku, bez koje festival ne bi mogao doživjeti deseti rođendan.

Program za 2016.

Prvi dan, utorak 29. ožujka 2016.

Pričigin pozdravlja Svjetski dan pripovijedanja. Svjetski dan pripovijedanja, 20. ožujka, međunarodna manifestacija posvećena usmenom pripovijedanju, zadobila je svoj konačni oblik 2003. godine, od kada se obilježava u više od 35 zemalja na svim kontinentima.

18.30 -  amfiteatar Doma mladih (MKC): Otvaranje Desetog Pričigina
Voditelji: Petar Filipić i Renato Baretić.
     
19.30 - Hrvatski pisci pričaju
Po običaju, prve večeri pripovijedaju neki od najpoznatijih hrvatskih pisaca. U prigodi desete obljetnice Pričigina tu je svojevrsna "ne-splitska" reprezentacija onih koji su u proteklih devet godina nastupali i osvajali pričama.
Tema: "Desetka"
Gosti: Emir Imamović Pirke, Zrinka Pavlić, Rujana Jeger, Marinko Koščec, Zoran Krušvar, Gordan Nuhanović i Nenad Stipanić.
Izbor gostiju i moderacija programa Patricija Vodopija.
     
21.30 - Autorska večer Zijaha Sokolovića
Naslov: "Zike virus"
Moderator: Emir Imamović Pirke
 

Drugi dan, srijeda 30. ožujka 2016.

18.30 Klub Quasimodo: specijalno gostovanje: Spikigin u gostima - "Selo na životu". Zagrebačku pripovjedačku manifestaciju, svojevrsno čedo Pričigina, svojim pričama predstavljaju Siniša Labrović i voditelj - pokretač Spikigina Kruno Lokotar
     
19.30 - amfiteatar Doma mladih (MKC): Splitski pripovjedači koji su, nastupajući u različitim programima, kategorijama i ulogama, pomogli graditi festival pričanja u svome gradu.
Tema: "Desetka"
Izbor gostiju i moderacija programa: Marijo Glavaš
Gosti: Eda Vujević, Aleksandra Kardum, Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Belmondo Miliša i Ante Tomić.
           
22.00 -  kavana hotela Bellevue. Autorska večer Mire Gavrana. Tema: "I u drami ima komičnih priča" Moderator: Jasen Boko


Treći dan, četvrtak 31. ožujka 2016.

19.30 - amfiteatar Doma mladih (MKC): u programu "Lijepa vaša" nastupaju eminentni pisci s prostora nekadašnje zajedničke države, pače - iz susjedstva. Za svečarsku prigodu, dolaze oni koji su svojim nastupima na proteklim Pričiginima pobrali najviše aplauza naše publike.
Tema: "Desetka"
Izbor gostiju i moderacija ovog tradicionalnog druženja i ove su godine, naravno, u rukama Krune Lokotara.
Gosti: Rumena Bužarovska (Makedonija), Tanja Mravak (Hrvatska), Dušan Čater  (Slovenija), Ozren Kebo i Ahmed Burić (BiH).
     
22.00 - kavana hotela Bellevue: Autorska večer Sinana Gudževića.
Tema: "Građa za Pričigin"
Moderator: Predrag Lucić


Četvrti dan, petak 1. travnja 2016.

U kavani "Semafor", u samom centru grada, kroz cijeli se dan odvija tradicionalna Burza pročitanih knjiga pod motom "Knjige na vagu, knjige na metre" - koliko knjiga donesete, najviše toliko možete i odnijeti. Sve knjige koje preostanu na štandu ove će se godine donirati  romskoj knjižnici "Kalje alu Bajaš - Romski put" iz Kutine.

19.30 - amfiteatar Doma mladih (MKC): Deseta godina Pričigina prilika je da reperi još jednom ispričaju svoje priče.
Naslov: "Repigin"
Nastupaju: Vojko Vrućina i Ivo Sivo ("Dječaci"); Scriptor, Jantar i Kali ("Oni"), Žuvi i Phlagma (beatbox).
Izbor gostiju i moderacija: Saša Antić ("TBF")
     
22.00 - kavana hotela Bellevue: Večer Nikolićâ i romskih priča
Tema: "Poso-kuća, kuća-poso…"
Moderator: Nebojša Lujanović
Sudionici: Željko Nikolić, Stanoja Nikolić, Dragan Nikolić i Drago Nikolić.


Završni dan, subota 2. travnja 2016.

U Semaforu se nastavlja Burza pročitanih knjiga. Pozvani su svi ljubitelji i vlasnici knjižnih primjeraka da ponesu odabrane – one od kojih se mogu i žele odvojiti - te da ih ponude u zamjenu za istu kilažu (ili metražu) literature.

11.00 - Gradsko kazalište mladih: dječji program pričanja na čakavštini, PriČAgin.
Voditelj: Ivan Tokić. Nastupaju učenici osnovnih škola, izabrani na Dječjem Pričiginovom natječaju.
     
12.00 – Hotel „Park“: U terminu „strukovnih“ priča predstavit će se splitski piciginaši.
Tema: "Tajna veza picigina i Pričigina"
Izbor gostiju i moderacija programa: Ivica Vrandečić, predsjednik Ekološkog društva "Picigin Bačvice"
Sudionici: članovi Ekološkog društva Picigin Bačvice
     
18.00 – Prokurative: snimanje "Decenijske fotografije". Pozvani su i dobrodošli svi suradnici, sudionici i prijatelji Pričigina, s naglaskom na vjernu publiku, bez koje festival ne bi mogao doživjeti deseti rođendan.
     
19.00 – kavana hotela Bellevue: u priredbi pod nazivom "Pričigin narodu", već prema tradiciji, sudjeluju svi dotad preživjeli i zaostali sudionici ovog Pričigina, ali i njihova publika. Tema je ista kao i prethodnih godina: "Priče o sreći". Svaka priča može trajati maksimalno pet minuta, a na znak zvona voditelj (Damir Duplančić s Radio Dalmacije, autor kultne "Izgubljene generacije" i "Bestfelera") uzima mikrofon i dodaje ga sljedećem zainteresiranom pripovjedaču. I tako 60, 70, 75 minuta, dok si ne dosadimo ili nas ne izbace...

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –